CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. április 09., kedd 21:51


Széchenyire emlékeztek

Széchenyire emlékeztek

    Unokatestvérük, gróf  Széchenyi Géza társaságában Nagycenkre látogattak tegnap Széchenyi István leszármazottjai, Széchenyi  Alexandra és Széchenyi Beatrix grófnők. Az arisztokrata család tagjai részt vettek a Széchenyi Kulturális Örökség Egyesület által a legnagyobb magyarnak nevezett államférfi halálának 142. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségen.

    A halhatatlan hazafi emléke előtt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a megyei önkormányzat felelős tisztségviselői, továbbá a környező települések polgármesterei és a község lakói is lerótták kegyeletüket.
    A Széchenyi Kulturális Örökség Egyesület által szervezett emlékünnepség keretében celebrált misén Kóbor Lajos, a község plébánosa szentbeszédben emelte ki gróf Széchenyi István példamutató vallásosságát és elhivatottságának tiszteletre méltó megnyilvánulását.
    Az istentiszteletet követően a Széchenyi-mauzóleumnál Baán László, az NKÖM közigazgatási államtitkára szólt Széchenyi István örökéről. „Széchenyi István azt
akarta, hogy a polgárosodó Magyarországon mindenkinek joga legyen a szabadsághoz, a méltósághoz és a jóléthez. Szelleme velünk él, s ez az örökség bátorítóan mindig velünk marad” – hangsúlyozta a szónok, aki Széchenyi István államférfiúi munkálkodását Szent István államalapító tetteihez hasonlította.
    Ezután Eperjes Károly színművész, a legnagyobb magyarnak nevezett hazafi életéről szóló, Hídember című film Kossuth-díjas főszereplője lépett a mikrofonhoz. Az utókor semmit sem feledő hálájával méltatta Széchenyi István és édesapja, Széchényi Ferenc azon tetteit, amelyek a magyarság dicsőségére váltak.
 
Mauzóleum: Halálának 142. évfordulóján sokan rótták le kegyeletüket 
a legnagyobb magyar előtt. 

Fotó: Kisalföld

    „Isten, család, haza, egység; szív és agy harmóniája, ez az, amit örökül hagyott ránk a legnagyobb magyar, aki mindig velünk van” – fogalmazott a színművész.
Az ünnepség résztvevői ezt követően a Széchenyi-mauzóleumban helyezték el az emlékezés koszorúit.
Gosztonyi M.(Kisalföld)