CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. április 12., péntek 19:19


Gyökerek és szárnyak - Nemzetközi konferencia a globalizációról

Gyökerek és szárnyak
Nemzetközi konferencia a globalizációról

    Számos ország részvételével a nemzeti kultúra és a globalizáció kapcsolatáról tartottak többnapos nemzetközi konferenciát Sopronban a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara szervezésében. A száz résztvevő szakember mellett ott voltak és angol nyelvű előadásokat tartottak a különböző nemzetek egyetemistái.


Középen: dr. Gidai Erzsébet egyetemi tanár

    A konferencia fővédnöke Tőkés László, királyhágómelléki református püspök volt, aki levélben köszöntötte a rendezvényt, valamint dr. Gimesi Szabolcs soproni polgármester. Az esemény mottója “Gyökerek és szárnyak”. A mottóval kapcsolatban dr. Fábián Attila, a Közgazdaságtudományi Kar dékán helyettese, a szervező bizottság elnöke szolgált magyarázattal.
 

- Egy nemzet jövőjét a gyökerei határozzák meg. Azoknak a kis országoknak, amelyek a világkaszinóban nem vezető szerepet játszanak, egyetlen kapaszkodójuk a nemzeti kultúrájukból származó előny. A mi szárnyainkat a gyökereink jelentik. Nemcsak Magyarországról van szó, hanem minden olyan országról, amelyek a jelen pillanatban háttérbe szorultak. Különben a konferencián Ausztria, Németország, Hollandia, USA, Anglia, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Görögország, Törökország, Ukrajna, Finnország, Bulgária, Románia és Jugoszlávia vesz részt hazánk mellett. A globalizáció nem megállítható. Továbbra is kulcsszerepet játszik életünkben az egészséges globalizáció, amelynek az eredményeit erősíteni szükséges, a káros hatásokat pedig tompítani. Örülni lehet az egyetemi hallgatók közreműködésének, hiszen a globalizáció előnyeivel és hátrányaival együtt róluk szól. Sopron városának és az egyetemnek egyaránt fontos a konferencia a regionális szerepvállalás szempontjából.

Dr Gidai Erzsébet, egyetemi tanárt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánját a konferencia egyik szünetében kérdeztük álláspontjáról.
- A globalizáció értelmezésében, megközelítésében új szempontok merültek fel. Magyarországon pozitív színezetet kapott, mint a gazdasági fellendülés elkerülhetetlen folyamata. Egyre több azonban az ideológiai, politikai megközelítés, s ezek a hátrányokra is rávilágítanak. Egyesek szerint az internacionalizmus a gazdasági fejlődés rásegítője. Látni kell azt is, hogy egyre inkább az erőviszonyok mentén dőlnek el a dolgok. Az erőközpontú struktúrában növekszik a kisebb nemzetek kiszolgáltatottsága. A kis országok besodródnak a nagy erőpontok alá. A teljes alávetettség nagy veszélyeket hordoz magában. Sérül a nemzeti identitás, amelyet a többi közt a történelem, a kultúra jelent. Nem hiszem, hogy ez a folyamat megfordíthatatlan. Birodalmi koncepciók léteztek máskor is a történelem során, majd megszűntek. A nagyhatalmak felerősödött pénzügyi, politikai, gazdasági nyomása ellen hatásos lehet a regionalizmus, a nemzetállamiság újragondolása.

- Véletlen, hogy a konferencia a magyarországi választások két fordulója közé esett, mégis fontos a kérdés, hogyan kapcsolható a rendezvény témája a választásokhoz?
- A nemzeti erőket nem lehet kiiktatni, háttérbe szorítani, mert odaveszik valami pótolhatatlan, sérül a nemzeti identitás. Mindez több mint pártkérdés, a létünkről van szó. Mellesleg az amerikai előadó is arról beszélt, hogy a multinacionális cégek üzletpolitikája következtében állandóak a leépítések, s ez milyen társadalmi feszültségekhez vezet. Nem lehet gyökértelenné tenni a nemzeteket bármilyen elmélet jegyében, mert a szárnyaikat veszítik el.

P. M.