CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 12., péntek 22:27


Nyugati Kapu hétvégi hírei

Bemutatták a Hídembert

Ünnepélyes külsőségek között hétfőn megtartották a gróf Széchenyi Istvánról szóló film bemutatóját. A közönség a Hídembert az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatta. A film fő-szereplője Eperjes Károly színművész.

Felvételizőknek

Május 21-én a fizika és a francia vizsgákkal kezdődik a közös érettségi-felvételi időszaka. Az egységes írásbeli vizsgák kezdete június 24. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján (www.felvi.hu) a felvételizők összeállítást láthatnak arról, mire kell a legjobban figyelni az egyes tárgyaknál.

Vajdasági magyarok

Április 15-ig tart a szerbiai népszámlálás. A nem végleges adatok az ősszel várhatók arról, hogy az 1991-ben nyilvántartásba vett 339,5 ezerrel szemben most hányan vannak a délvidéki magyarok.

Pénz a programokra

Tízmilliárd forintnyi kutatási támogatást osztott szét a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok idei pályázatán az oktatási minisztérium. A legtöbb pályázat a nemzeti örökség, illetve a jelenkor társadalmi kihívásai kategóriában érkezett, a legtöbb megítélt támogatás a környezetvédelmi-anyagtudományi és az életminőség javítására irányuló projektekre jutott. A szerződéseket áprilisban kötik meg, a pénzeket májusban fizetik ki.

Virágos verseny

Kilencedik alkalommal hirdették meg a Virágos Magyarországért mozgalmat, amelyhez a Gazdasági Minisztérium turisztikai támogatást is nyújt. A versenybe önkormányzatok nevezhetnek be. A határidő június 30.

Világnak világa

Ezzel a címmel jelentetett meg verskötetet az Arrabona Irodalmi Társulás. A Kisalföldi énekek második könyveként jegyzett műben tizen- nyolc szerző szerepel. A kötet szerkesztője: Baráti Molnár Lóránt.

Meghosszabbított határidő

A megyei földművelésügyi hivatalok április 2-ig az agrárgazdasági beruházások megvalósítására szolgáló támogatási pályázatokat építési engedély és hitelintézeti igazolás nélkül is befogadták. Az előbbi pótlólag, legkésőbb április 16-áig, utóbbi április 29-ig nyújtható be.

Siker Stuttgartban

A Kövek című animációs film nyerte el a stuttgarti Trickfilm-Festival közönségdíját. A film alkotója Cakó Ferenc.

Eurorégió

A határon túli együttműködés további lehetséges formáiról tájékozódott Mosonmagyaróváron a burgenlandi tartományfőnök. Hans Niessl szólt az 1998-ban létrehozott Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Burgenland alkotta eurorégió jövőjéről is.

Vasárnapi ima

Az Isteni Irgalmasság ünnepén, a vasárnapi szentmisén a magyar hívek a Szentföld békéjéért imádkoztak.

Versmondók területi döntője Kapuváron

Kedden lesz a Kormos Istvánról el-nevezett versmondó verseny területi döntője a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban. A verseny 14 órakor kezdődik.