CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. április 17., szerda 00:24


Dr.

Kérdések Rólatok 6.

Dr.


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Nevezzük Dr. B.-nek. A B. a vezetéknevét takarja. Keresztneve György, és orvosdoktorról van szó. Faluban él, kerékpárral is jár, nem szégyelli - "med.univ.", de megvan a belgyógyász szakvizsgája is.

Felesége mellől száll ki. Az asszony elmegy leparkolni. Már hatvan elmúlt a doktor úr. Középmagas, vállas, van már kis has, de nem dudorodó, hanem ellapuló... jó öltöny jóformán "semmissé" is teszi.

Magas homlok, kétoldalt felhúzódón kopaszodó, egyenesszálú barna-ősz haj. Szája enyhén lefelé görbülő, szeme zöldes-kékes-szürke, "fakó". Orra kissé hajlott. Arca hihetetlen sima, korához képest. Csak szeme körül vannak - nem túl mély - barázdák, és szájánál az a bizonyos "öregránc", azaz a két mély vonal, amit gyerekrajzon is behúz a kéz, ha öregembert, öregasszonyt akar megjeleníteni.

Gyakran jönnek a városba, jóformán mindent itt vásárolnak. A doktor úr most egyszerű sötétbarna, hajszálcsíkos öltönyében, egyenes tartásával, intelligens arcával lassan lépked a kirakatok előtt - feleségét várja. Aztán majd együtt veszik sorra a betervezett - vagy be nem tervezett - boltokat. "Papucs" - mondják nem kevesen. Hm. Ha megkérdeznénk őt, magát, egészen más választ kapnánk, talán egy élettörténetet - talán, és ez a biztosabb, egy elnéző mosolyt, és semmi szót. Ha fiatalabb lenne, s fennhéjázó, azt kérdezné vissza: "Közöd????!" De így nem kérdezne, nem is szólna - legnagyobb valószínűség szerint.

Mondja el, hogy az egyetemen ismerkedett meg feleségével, aki azért, hogy ő érvényesüljön, illetve nyugodt családi háttere legyen, otthagyta a tanulmányait, s csak ápolónőségig vitte (most körzeti ápolónő férje mellett - ideális pár) és nevelte a négy gyereket? Mondja el, mennyire megértő volt ez ügyben apósa is?! És... hogy a gyerekek is már mind diplomások? És... Ugyan miért mondaná el??? Tényleg nem számít, papucsnak nézik-e, amikor családi boldogsága megvan! Egyszerűen csak hagyja, hogy asszonya fogja a gyeplőt, mert tudja: a házi béke mindennél fontosabb, s a nő tudja jobban a számlák sorát, az élelmiszerárakat, a cipőméreteket és a megbízható boltokat... Megbízik gyermekei anyjában, ahogyan őbenne bíznak meg a betegek.

Sok bravúr van már háta mögött, orvosi esetek, melyeket emlegetnek, egy-kettőből publikáció lett. Negyven éve praktizál, harminc éve ugyanazon a helyen.

Vajon mit tervez nyugdíj után? Illetve: mikor lesz az, amikor ő leteszi a sztetoszkópot a nyakából? Mi lesz az ok, ami miatt ez majd megtörténik?

- gyöngyös -