CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 19., péntek 11:36


A Nyugati Kapu heti hírei

A holokauszt emléknapja A holokauszt napjára emlékeztek kedden a magyarországi középiskolákban. 1944-ben, április 16-án kezdődött el a magyar zsidóság deportálása. Az emléknapon az ország valamennyi zsinagógáját megnyitották az emlékezők előtt.

Emlékeztek Ágfalván A kitelepítettekre emlékeztek, a múltról Böhm András, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke szólt az emlékkőnél. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Új ügyfélszolgálati iroda Hétfőn Győrben ünnepélyesen megnyitották a megyei Európai Információs Pont ügyfélszolgálati irodáját. A megnyitó előtti rendezvényen szó volt az uniós csatlakozás aktuális kérdéseiről, Magyarország csatlakozásának kilá- tásairól, az információs pontok hálózatának feladatairól is.

Kapuvári Katedra Jókai Annával találkozhatnak a kapuváriak április 24-én 18 órától a Rábaközi Művelődési Központban. A Kossuth-díjas írónő az új évezred kihívásairól tart előadást.

Millenniumi Országjáró A lap legújabb számában írás olvasható a moldvai csángó magya-rokról, a turisztika magyarországi történetéről, az újjáépült Beregről, a Terror Házáról és Márai Sándorról is. Hermann Róbert történésszel a Kossuth-év kapcsán Gyarmati Krisztina készített interjút. Az írás címe: „Arra valók a jók, hogy egyetértsenek”.

Ünnepség Csornán A csornai Városi Művelődési Központban tartották meg a költészet napja megyei ünnepségét. Köszöntőt Horváth Ildikó Ady- és Radnóti-díjas előadóművész mondott. A Garabonciás együttes Ködből, csöndből címmel adott műsort.

A csángók apostola Domokos Pál Péter, a csángó magyarok apostola címmel tart előadást Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes, zenekutató április 22-én (hétfő) a fertődi Muzsikaházban. A délután fél hatkor kezdődő előadás rendezője a polgármesteri hivatal és a Fertődi Zeneiskola.

Választási nagygyűlés a Kossuth téren Több ezer megyei résztvevő vett részt a szombati budapesti nagygyűlésen. Sopronból különvonat indult, Csornáról, Győrből és Kapuvárról különbuszok vitték azokat, akik támogatásukról biztosították a polgári választási szövetséget. A rendezvényen kétmillióan hallgatták Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

A csúnya lány A Turay Ida Színtársulat mutatja be A csúnya lány című zenés vígjátékot a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban. Az előadás április 23-án 19 órakor kezdődik.

Ráday Mihály forgatott Az ismert városvédő Győr-Moson-Sopron megyében forgatott. A televíziós stáb épített értékeket örökített meg Gönyűn, Mosonmagyaróváron, Hegyeshalomban és Sopronban.