CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2002. április 21., vasárnap 00:59


'Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen'

"Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen"

    A Széchényi Ferenc múzeum- és könyvtáralapító gróftól vett idézet volt a fő gondolata, valamint a Széchényi Ferenc nemzetnek tett ajándékára való emlékezés és azon keresztül a közgyűjteményekben fellelhető múltunkkal való ismerkedés volt a fő célja a Széchenyi István Soproni Városi Könyvtár Kurucdombi Fiókkönyvtárában április 19-én  rendezett vetélkedőnek.


Kelemenné Torma Erzsébet könyvtáros, a szervező

    Sopronszerte híres a Kurucdombi Fiókkönyvtár azokról a vetélkedőkről, amelyekre a – videojátékos, internetes – világban gyermekek tucatjait hozza be a könyvtárba, ad a kezükbe olvasnivalót, tanítja meg őket meglátni és felismerni értékeinket. És nemcsak sopronszerte híres már a Kurucdombi fiókkönyvtár, hiszen neve éppen egy, gyerekeknek kiírt meseíró verseny nyertes pályázatában szerepelt, miáltal egy országos kiadványba is bekerült.

    Ezúttal a közgyűjtemények jegyében "activity"-típusú vetélkedőt hirdetett a könyvtár. A nevezési szakaszban a gyerekeknek Sopron város könyvtárait, múzeumait, kiállítóhelyeit kellett végigjárniuk, majd "Első utam a könyvtárba," "Találkozásom a múzeum világával", "Ilyennek képzelem a levéltárat", "Ha én gazdag lennék…ilyen közgyűjteményt alapítanék " gondolatsorok ihlette rövid írásos munkákkal kellett jelentkezniük. A jelentkezők felkészítését és próbajátékon való részvételét is megszervezte az ötletekből ki nem fogyó és hatalmas energiával rendelkező könyvtáros, a verseny szervezője Kelemenné Torma Erzsébet.

A "kicsik" és "nagyok" 4-4 csapata került a döntőbe: Kis Kódex, Könyvtárak, Panda, tigrisek és Corvinák, Kódex, Könyvmolyok, Szuper Lexikonok.

A kicsik betűforgatásban, a nagyok szituációs némajátékban mérték össze magukat majd a csapatok a versenyt az activity szabályai szerint folytatták.

A vetélkedő pillanatképei

A "kicsik" csapata
A "nagyok" egyik fele ...
...és a másik
 

Ki vagyok én?-játék, páros-rajz a versenyzők által elképzelt új városi könyvtárról és rímfaragás után alakult ki a döntő végső eredménye: a kicsik közötti helyezettek: I. Kis Kódex , II. Tigrisek, III. Könytárak, IV. Panda. A nagyok kategóriájában különdíjat kapott az egyetlen döntőbe jutott középiskolás csapat, a Kódex. Helyzettek : I. Szuper Lexikonok, II. Könyvmolyok, III. Kódex, IV. Corvinák.
    A gyerekek a Soproni Önkormányzat és az Internet Sopron Egyesület által adott díjakkal ,de ami még ennél is fontosabb rengeteg, a játékon és versenyre való készülődés által közgyűjteményekről, levéltárakról, soproni kiemelkedő irodalomtörténeti és történelmi személyiségekről szerzett ismerettel, a közös játék örömével térhettek haza.