CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 22., hétfő 21:36


Simon Tibor életveszélyben-Ipartestület ülése-Ünnepelt a Juventus

Soproni hírek, események

Válogatás a Kisalföld soproni híreibõl

Simon Tibor életveszélyben

Életveszélyes sérülésekkel, koponyatöréssel szállították vasárnap hajnalban egy II. kerületi szórakozóhely elõl a budai Szent  János Kórházba a Matáv Sopron NB I-es labdarúgócsapatának edzõjét. A szakemberen azóta két mûtétet hajtottak végre, az állapota azonban továbbra is válságos.

Negyven éves a Juventus Koncert Fúvószenekar

    Szombaton ünnepelte fennállásának negyvenedik születésnapját a Juventus Koncert Fúvószenekar. A hat órakor kezdõdõ jubileumi, telt házas koncerten este fél tízig a zenéé volt a fõszerep. A dr. Friedrich András vezette zenekar „elfújta” a negyven év legkedvesebb és legemlékezetesebb darabjait.
    A születésnapi hangverseny az utánpótlás zenekar bemutatkozásával kezdõdött a szülõkkel, barátokkal, zenekedvelõkkel zsúfolásig megtelt nagyteremben. Friedrich Gergely vezetésével „kicsik” és „nagyok” aztán azt is megmutatták, közösen mire képesek, majd Hanzséros Ágnes önkormányzati fõtanácsadó és dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte az ünnepelteket és a hallgatóságot. Dr. Friedrich András karnagy azon kívül, hogy lelkes játékra vezette zenekarát, nem mulasztotta el, hogy zenetörténeti adalékokkal szolgálja a muzsika ügyét, így a megszólaltatott mûvek alkotóiról is sokat megtudhatott a publikum.
    A jubileumi koncerten az önkormányzat nevében dr. Gimesi Szabolcs és dr. Payer Erzsébet alpolgármester adták át Sopron közgyûlésének elismerõ oklevelét az együttesnek, karnagyuknak, dr. Friedrich Andrásnak pedig a Sopronért-díjat. Elismerõ oklevelet kapott Sógor Ferenc, a GyIK igazgatója, aki húsz éve támogatja a zenekart. A polgármester ezt az alkalmat ragadta meg, s adta át az önkormányzat másik ajándékát, a zenészek új mellényeit. A Magyar Fúvószenei Szövetség
díszoklevelét hozta magával Dohos László ezredes, a Magyar Honvédség fõkarmestere, aki külön gratulált a fiatal zenészeknek és vezetõjüknek.
N. M.

Ipartestületi küldöttgyûlés

    Már hagyomány, hogy a Sopron és Vidéke Ipartestület a tavaszi hónapokban tartja évi rendes küldöttgyûlését, amelyre ezúttal a hét végén került sor a városháza dísztermében.
    Károlyi Gyula kõfaragómester, ipartestületi elnök az elmúlt évi beszámolóhoz fûzött szóbeli kiegészítését követõen az érdekeltek elfogadták a 2001. évi költségvetés teljesítését és az idei évre szóló pénzügyi tervet, valamint meghallgatták a felügyelõbizottság jelentését is. Ezt követõen került sor a 2002. évi munkaterv  és cselekvési program megvitatására és elfogadására. Elismeréseket és kitüntetéseket adtak át azoknak a mestereknek, akik hosszú évekig, évtizedekig példa értékû    munkát végeztek és végeznek.
 

Nemzetközi kerékpártúra

Elsõ alkalommal szerveznek nemzetközi kerékpártúrát május elsején az ausztriai Locsmánd (Lutzmannsburg) és a határ innensõ oldalán fekvõ Zsira között.
A mintegy húsz kilométeres családi kerékpáros túra résztvevõi Locsmándról indulnak és oda is térnek vissza. A rendezõk több száz résztvevõre számítanak. Az
indulás Locsmándról délelõtt fél tízkor lesz. A célban – az ausztriai település vasútállomása mellett – közösen ünnepelnek majd a túra teljesítõi. Kulturális mûsor, élõzene és tombola is szórakoztatja a közönséget.
A térségi kapcsolatokra jellemzõ, hogy Locsmánd és Zsira több mint egy évtizede együttmûködik a tanár- és diákcsere, valamint oktatási programokban. Rendszeresen tartanak közös gyakorlatokat a két szomszédos község tûzoltói. A jövõben szeretnék elérni a kerékpáros és gyalogos határátkelõ nyitvatartási
idejének meghosszabbítását. Jelenleg május elsejétõl október 30-ig, reggel nyolc órától este nyolc óráig tart nyitva az átkelõhely.
K. Z.