CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 24., szerda 20:58


Soproni hírek, események

A Kisalföld soproni hírei

Csaló ügyében ítéletet hirdetett a Soproni Városi Bíróság

Csaknem hárommillió forintot csalt ki egy idős soproni asszonytól egy hontalan nő. A sok éve már Sopronban élő, ugyanakkor munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező, megélhetését bűncselekmények elkövetésével biztosító 52 éves vádlott ügyében a Soproni Városi Bíróság hirdetett ítéletet.

 Fecskeházprogram napirenden

 Januárjában kerültek szóba először az egyetem fiatal oktatói számára építendő úgynevezett Fecskeházak, melyekre az egyetem és az önkormányzat közösen
 pályázna a Széchenyi-tervben. A szándékot nem kérdőjelezte meg senki, a helyszínről azonban megoszlanak a vélemények.
Az egyetemmel kötött megállapodás értelmében mintegy hatvan lakás épült volna meg az oktatók számára, ami további hússzal egészült volna ki az önkormányzat közalkalmazottai számára.
A Fecskeházat eredetileg az Erzsébet-kert mellé, az egykori városi kertészet helyére képzelték el, de szóba kerültek az ipari és technológiai park lakásépítés céljára fenntartott területeit is.
A holnapi testületi ülésen ismét napirenden lesz a téma. Helyszínként újfent az Erzsébet-kert területéből kialakítandó, mintegy 5.600 négyzetméter nagyságú telket  elölték meg.
Herczeg László, a soproni székhelyű egyetem gazdasági főigazgatója az újabb fejleményről a Kisalföldnek a következőket nyilatkozta: „Örülünk az önkormányzat segítő szándékának. Számunkra mindkét megnevezett helyszín elfogadható. Rendkívül fontos azonban, hogy végre érdemi előrelépés történjen, összeálljon a tervezet, és egy sikeres pályázatot tudjon a város benyújtani a Széchenyi-terv alapjára”.

Új kezdeményezés a Főiskolán

A tavaszi időszak talán nem a legalkalmasabb arra, hogy savanyúságot vagy gyümölcsöt tegyünk el. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Főiskolai Karon mégis ezt tették a hétvégén. Április közepén tartósították magukat a „B.E.F.Ő.T.T.E.K.”-en.
A rövidítés a Benedek Elek Főiskola Tavaszi Találkozója Egyetemi Karokkal jelenti.
Természetesen az egyetemistákon kívül minden érdeklődőt szívesen vártak a szervezők. Az időjárás sem volt kegyes a hallgatókhoz, a rendezvények azonban nagyon jó hangulatban zajlottak. A főiskola udvarán padok és frissítős pult várta a nagy rohanásban megfáradt résztvevőket. Mindemellett az aulában két
hallgató norvégiai képeit lehetett megtekinteni. A fotók a tájról, a kultúráról és a különböző élethelyzetekről készültek.
Első nap a megnyitóbeszédek után, dr. Szála Erzsébet főigazgató és Keszei Ákos HÖK elnök, jelképesen egy dunsztosüvegből fogyasztották el a rendezvényt szimbolizáló meggybefőttet. A nap legjobban és legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye talán a Valami Amerika című film vetítése volt, amelyet beszélgetés követett az egyik főszereplővel, Hujber Ferenccel. Az estét a Tres Trogers és a Pál Utcai Fiúk nagy sikerű koncertje zárta.
Paprikás krumpli főzőversenyen,  tanár-diák focimeccsen, beszélgetéseken, kosárlabda mérközéseken, zenehallgatáson mind jól érezték magukat a főiskolások és egyetemisták.
 

 A hiperaktív gyerekekért

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány felvilágosító kampányt indított a hiperaktív gyerekek szüleinek informálása érdekében. Az alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak, figyelemzavarosnak nevezett gyerekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak a gyerekeknél.
A szervezet egy ingyenes információs kiadványt  jelentetett meg a témáról, és szívesen ad felvilágosítást az érintetteknek.  Információ kérhető: Állampolgári
bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, Budapest, Pf.: 182 címen, valamint a 1/342–6355 telefonszámon.