CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 26., péntek 22:03


Soproni hírek, események

A Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesülete szervezésében a Galéria IX (Budapest Ráday utca 27.) április 27-én, szombaton nyílik Szőcs Géza soproni grafikusművész "A részek című kiállítása". A május 9-ig megtekinthető kiállítást dr. Pogány Gábor művészettörténész nyitja meg.

"Egy csepp Sopron". Borvidéki kóstolóra várják április 30-án, a Therma étterembe a a borbarátokat a rendezvényen résztvevő pincészetek: Luka József, Franz Weninger, a Jandl család, Vincellér Ház, Hartmann & Zeberer, Iváncsics Zoltán, a Lővér Pince.

Pro Natúra-díjat vehetett át a Föld napján a soproni Eperjessy Barnabásné, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense.
    Eperjessyné több mint tíz éve rendszeresen szervez kirándulásokat, terepszemléket a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére.
    Az első években középiskolásokkal, majd 1988-tól óvóképzős hallgatókkal ismertette meg a Hanság látnivalóit és természeti értékeit. A biológia–kémia szakos tanárnő azt vallja, hogy a környezeti nevelés nélkül ma már nem létezhet egyetlen óvoda vagy oktatási intézmény sem. A leendő óvoda- és szociálpedagógusokkal meg kell ismertetni a védelemre szoruló növény- és állatfajokat, a fertői tájat. A megszerzett tudást azután ők adják tovább a gyerekeknek.
    A természet szeretetére és a környezet megóvására nevelő tanárnő a középiskolai oktatóknak és gyakorló óvónőknek is szervezett már továbbképzéseket. Így például 2001 októberében a Körlánc Országos Egyesület támogatásával „Nemzeti parkok a környezeti nevelés szolgálatáért” címmel tartottak konferenciát a sarródi Kócsagvárban. A főiskolai tanárnő magánéletében is a természet szerelmese, gyakran kirándul családjával együtt a Sopron környéki erdőkben.
Kuntz Z. (Kisalföld)

Vasárnapi túranap Tizennegyedik alkalommal szervezi meg a soproni polgármesteri hivatal természetbarát szakbizottsága – Jäckel Gusztáv vezetésével  – azt a túranapot, aminek idén Ágfalva lesz a rajt- és célállomása. A vasárnapi rendezvényre mintegy 1000–1200 túrázót várnak.
    A természetbarát szakbizottság túrája szerepel az európai természetjáró naptárban is, többek között ez az oka, hogy a kirándulásra rengeteg külföldi túrázót is várnak.
    A résztvevők választhatnak az öt, a tíz és a húsz kilométeres távok között, teljesítményüket az ellenőrző pontokon regisztrálják.
    Vasárnap az ágfalvi bisztró udvarán már kora reggel találkozni lehet a szervezőkkel, majd délután négyig folyamatosan indulhatnak a táv teljesítésére a túrázók. Az ágfalvi természetjáráson – mint megtudtuk – nemcsak a bejelentkezettek, hanem bárki érdeklődő is részt vehet.(Kisalföld)