CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. április 28., vasárnap 16:37


Széchenyi-Gála 2002.

Széchenyi-Gála 2002.

    Mai széchenyisek és öregdiákok jöttek össze ünnepelni pénteken a Gyermek- és Ifjúsági Központban.

    A Széchenyi Gálán Szabó Miklós a Széchenyi István Gimnázium igazgatója szólt az ünneplőkhöz, hangsúlyozva, hogy a 150 éves intézmény jelenlegi és valamikori diákjait és tanárait az összetartozás tudata, mellett az iskola névadója szelleméhez való hűség kovácsolja össze. A széchenyis diákok ünnepi előadása előtt gróf Széchényi Zsuzsanna és dr. Szájer József Sopron Város országgyűlési képviselője is köszöntötte a jelenlévőket.

    Széchenyi Zsuzsanna grófnő megköszönte, hogy hagyományőrzésben, és szellemiségében méltó utódait neveli a gimnázium a nemzet legnagyobbjának, akinek nagycenki mauzóleumánál való tiszteletadással kezdik és a Széchenyi-téri szobornál zárják mindig a tanévet a gimnázium tanulói.Kettős évfordulót ünnepel a Széchenyi Gimnázium, mert amint azt gróf Széchenyi Zsuzsanna, a rendezvény fővédnöke mondta éppen 80 éve, hogy az iskola felvette a Legnagyobb Magyar nevét.

    Dr. Szájer József volt széchenyis diákként is szólt az ünneplőkhöz, amikor a hazához mindig hű és nemzeti értékeket mindenekelőtt képviselő Széchenyi István példájáról beszélt, akinek életéről készült Hídember című filmet éppen a közelmúltban mutatták be a magyar közönségnek. Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Sopron országgyűlési képviselője Széchenyi Zsuzsannának és Szabó Miklós gimnázium-igazgatónak átadta a Hűség Napjáról szóló kormányrendelet egy-egy számozott példányát, hangsúlyozva, hogy a Civitas Fidelisssima hűsége méltó folytatása annak a szellemiségnek, amelyet a Legnagyobb Magyar mindig is képviselt.

A teltházas Széchenyi Gála 2002 verssel, zenével, színházi produkcióval folytatódott.