CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2002. május 01., szerda 19:14


Ébresztő Űrvadász!

Ébresztő Űrvadász!

A történet még 1997 tavaszán kezdődött. Akkor indult el az Űrvadász rovat az Internetto.Sopron oldalain, amolyan tudományos jelleggel, főként a csillagászatra koncentrálva. A névváltoztatást szerencsésen átvélszelte, azonban az elmúlt egy év során elkezdődött a haldoklása és végül el is tűnt...

Május hónaptól szeretnénk újraindítani ezt a rovatot, felébreszteni hosszú álmából, hiszen csillagászati és űrkutatási és egyéb tudományos események folyamatosan történnek. Terveink szerint űrkutatási és csillagászati híreket lehet majd itt fellelni, különböző csillagászati eseményekről szóló információkat/beszámolókat, a soproni csillagászati élet eseményeiről való tudósításokat, programajánlókat.

Rögtön ajánlanám is a Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület Soproni Csoportja Napnézőben című távcsöves bemutatóját, melyet vasárnapig a Tavaszi Vásár helyszínén lehet megtekinteni, délután 1 és 3 között (értelemszerűen derült időben). A megfelelő szürővel felszerelt távcsöveken keresztül egy nem mindennapi látványnak lehetünk szemtanúi - a napkorongot és a rajta lévő napfoltokat csodálhatjuk meg. Tavaly nyáron Debrecenben a Napfizikai Kutatóobszervatóriumban voltunk egy bemutatón és akkor pont elcsíptünk egy napkitörést (protuberanciát). Ki tudja, hogy most hétvégén milyen meglepetéseket tartogat a Nap. Érdemes kimenni és megnézni.

Bacsi

Kapcsolódó linkek:
Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület Soproni Csoportja