CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. május 02., csütörtök 09:13


Üzemel a fertõrákosi közúti és vízi határátkelõ-MHT rendezvénye-A Scarbantia Selmecre megy - Tavaszi Vásár

Soproni hírek, események

Május elsején megnyitotta kapuit a fertõrákosi ideiglenes közúti, valamint a Fertõ tavi vízi határátkelõhely. A kotábbiakhoz képest változást jelent, hogy a fertõrákos és Meggyes (Mörbisch) közötti gyalogos és kerékpáros átkelõn az idei évtõl egy helyen, az osztrák oldalon végzik az ellenõrzést.
A fertõ tavi vízi átkelõnek a második szezonja kezdõdik. Kétóránként menetrendszerinti sétahajó közlekedik a két part között. A vitorlázók is gyakran kihasználják az osztrák partszakasz kedvezõ adottságait, de az átkelõt csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek a víziközlekedéshez szükséges engedélyekkel. Az ellenõrzést a Drescher-kikötõ épületében bonyolítják le mind az osztrák, mind a magyar vámosok és határõrök.
A vízi átkelõ májusban 10-18 -ig, június 1-tõl szeptember 15-ig 10-20-ig tart nyitva.

Megnyitotta kapuit a Soproni Tavaszi Vásár. A Sopron Plaza területén (Sopron Lackner Kristóf u. 35.) a megnyitó május 1-én 14 órakor lesz. A Tavaszi Vásár 10.000 négyzetméteren, 120 kiállítóval naponta 10-19 óráig várja látogatóit. A vásáron, amelyet az otthon szakkiállításaként tartanak számon 45 százalékban helyi kiállítók jelentek meg. Felnõtteknek 300 Ft, gyermekelnek 150 forintba kerül a belépõjegy.

A Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör és a Földrajz-Történelem tanári munkaközösség Lengyelország Május 3-i Alkotmánya ünnepén játékos vetélkedésre hívja a soproni általános iskolák két legjobb 7. osztályos tanulóját!
Mottó: Magyar-lengyel két jó barát!
Helyszín: Kereskedelmi és Iparkamara Székháza, Sopron, Deák tér 14. I. emeleti nagyterem
Idõpont: 2002. május 3. (péntek) 15 óra
Témák: Magyar-lengyel történelmi kapcsolatok, Lengyelország ismerete

A különdíj átadására kerül sor  Tanai Anna textilmûvész részére 2002. május 2-án, csütörtökön 11.00 órakor Gyõrött, a Xantus János Múzeumban(Széchenyi tér). A különdíjat átadja Ivanics Ferenc és Rechnitzer János.
2002. február 7-én nyitotta meg kapuit Gyõrött a sokéves hagyományokra visszatekintõ Megyei Képzõmûvészeti Tárlat, ahol a megyénkben élõ, alkotó, illetve a megyébõl elszármazott képzõmûvészek szakmai zsûri által kiválogatott munkáit tekinthették meg a látogatók.
A megnyitóünnepségen Rechnitzer János és Ivanics Ferenc különdíjat ajánlott fel annak az alkotónak, akinek mûve a legtöbb látogató tetszését elnyeri.

Selmecbányára szervez kirándulást a Scarbantia Társaság és a Soproni Igedenvezetõk Köre. A résztvevõk Komáromban az Európa udvart, Nyitrán a várat, Selecbányán a bányaszi múzeumot is megtekintik. A május 5-én szervezett csoportos kiránulás tagjai a Mária-Valéria hídon is átkel a hazafelé vezetõ úton.

Megjelent Gabnai Sándor evangélikus lelkész, Az 50-es évek(újabb adalékok a Soproni Evangélikus Egyházközség történetéhez) címû gyülekezettörténeti könyve. Kapható a lelkészi hivatalban és a gyülekezeti iratterjesztésben.

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Gyõri Területi Szervezettel közösen elõadóülést rendez 2002. május 7-én (kedden), 14.00 órakor.
Helyszín: Soproni MTESZ Székház I. emeleti elõadóterme (Széchenyi tér 2.)
Elõadás: IKVA VÍZMINÕSÉGI KÁRELHÁRÍTÁSI TERV ISMERTETÉSE
Elõadók: Pannonhalmi Miklós Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és  Keserû Balázs Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság