Rovat: Borváros
2002. május 03., péntek 01:11
Poncichterek asztala
Poncichterek asztala A Weninger pincészet a Soprontól hat kilométerre fekvő Balfon működik. Szőlőterületük megközelíti a huszonöt hektárt, ahol a borvidéken honos szőlőfajták mellett több világfajtát is nevelnek. Ez a Pinot Blanc a Pinot csoporton belül többnyire együtt kerül említésre a Pinot Noir-al, és a Pinot Gris-vel. Őshonos termőteülete Elzász, Burgundia, de kis százalékban megtalálható szinte valamennyi Észak- francia borvidéken. Kedveli a hűvösebb klímát, száraz, jól érlelhető testes borokat ad. Burgundiában egy különleges sur lie eljárással érlelik a bort, melynek a lényege a folyamatos seprőn tartás és mozgatás. Ennek következtében az érlelési idő megnyúlik, de testesebb, krémesebb ízű bort kap a gazda. Szép, zöldessárgás szín, vegetális illat jellemzi, melyben leginkább a zöldalma tűnik fel. Ízében meg-lepően nagy testet érezhetünk, majd egy-szerre és egyensúlyban jelennek meg a barrique hordós érlelés, a zöldalma és az egres ízjegyei. Savai nagyon jó arányban állnak a testtel és az alkoholtartalommal, így egy na gyon jó arányú, de tömör és intenzív borként értékelhetjük. EZ TÖRTÉNT... A közelmúltban fejeződött be az a kóstoló sorozat,
melynek során a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának keretén belül működő
szakmai borklub a borvidék tavalyi terméseit vette kritika alá. Az 1999-ben
alakult szakmai klubban hagyományosan az év első négy-öt hónapja azzal
telik, hogy a hazai és világfajták kóstolásán keresztül megállapítható
legyen az előző évjárat teljesítése. Nos, így elmondható, hogy az átlag
soproni termelő számára közepes év volt a tavalyi.
Gasztronómia CSIRKEMELL LIBAMÁJJAL ,ŐSZIBARACKKAL ÉS REBARBARA MÁRTÁSSAL Hozzávalók: 15 dkg csirkemell, 5 dkg libamáj, 13 dkg őszibarack befőtt, 8 dkg füstölt sajt. A mártáshoz: 10 dkg rebarbara szár, 5 dkg vaj, 2 dkg kukorica keményítő A csirkemelleket és a libamájat elősütjük, majd félretesszük. Elkészítjük a mártást; A rebarbarát megtisztítjuk, daraboljuk, majd egy kevés vajon megpároljuk. Ha elkészült kukorica keményítővel sűritjük. Az elősütött csirkemelleket és a libamájat beborítjuk felszeletelt őszibarack befőttel és füstölt sajttal felülről gratinírozzuk. A mártással és burgonya pürével körítjük. A bor klasszikusan jól párosítható érett Camembert sajthoz, de enyhe füstölésűvel is próbálkozhatnak. Jó étvágyat ! Szerkesztette: Rosenmayer András |