CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. május 04., szombat 01:08


Nyugati Kapu heti hírei

Szőcs-grafikák Budapesten Szőcs Géza grafikusművész A részek című kiállítását a Galéria IX-ben (Budapest, Ráday u. 27.) Pogány Gábor művészettörténész nyitotta meg. A soproni alkotó munkáit május 9-ig láthatják az érdeklődők.

Mindszenty-emlékhely Országos zarándoklat lesz ma Esztergomban, ahol Mindszenty József néhai hercegprímásra emlékezve szentmisét tartanak és emlékhelyet avatnak. Az ünnepi szentmisét Paskai László bíboros, püspök, esztergom-budapesti érsek mutatja be. A szentírást magyarázó beszédet Pápai Lajos győri megyés püspök mondja.

Csatlakoztak a Kastélyúthoz A kőszegi, a sárvári és a sümegi vár, valamint a nagycenki és a keszthelyi kastély csatlakozott az európai normák szerint működő osztrák idegenforgalmi kezdeményezéshez, a Schlösserstrasséhoz, azaz Kastélyúthoz. Az uniós kezdeményezés elsősorban az épített örökség védelmét, idegenforgalmi hasznosítását, a szolgáltatások fejlesztését, támogatását tartja szem előtt.

Áprilisi Ifjak Egyesülete A Millenáris Parkban tartotta első országos nagygyűlését az Áprilisi Ifjak Egyesülete. A szervezet célja, hogy fenntartsa a polgári Magyarország megteremtésének lehetőségét. Tagjai egyetértenek abban, hogy elindult útján a független, erős és gyarapodó Magyarország, amelyet szabad emberek építenek a maguk számára, és amelynek törvényeit, szokásait a világdivatok koráramlataitól függetlenül maguk alakítják.

Fotók a márványcsarnokban A fotóhónap megyei rendezvényei közül két kiállításnak – Kositzky Attila: A vadászpilóta magánya és Szabó Béla: Nekem nem térkép e táj… - ad otthont a Győri Nemzeti Színház. A tárlat ma nyílik, a képek május 27-ig láthatók a színház márványcsarnokában.

Tilos a ponty A Magyar Országos Horgász Szövetség kérésére az illetékes halászati hatóság pontyfogási tilalmat rendelt el. Az országos tilalom tegnap kezdődött, a Balatonon és a Ráckevei-Dunán azonban idén nem lesz korlátozás.

Megnyílt A Zsidó nő című kiállítás A budapesti Zsidó Múzeum új kiállítása szeptember 2-ig tart nyitva. A tárlat eddig soha be nem mutatott dokumentumokat, tárgyakat tesz közszemlére, felidézve a 19. század végét és a 20. század első felét.

Tűzoltók versenye Ma tűzoltóversenyt rendeznek a rábakecöli sportpályán. Önkéntes és létesítményi tűzoltóságok csapatai versenyeznek Kapuvárról és körzetéből.

Zarándoklat Vasárnap délelőtt tíz órakor kezdődik a horvát ajkú hívek nemzetközi összejövetele a győri Bazilikában. A zarándoklatot a zágrábi érsek vezeti.