CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2002. május 04., szombat 20:35


I. Soproni Asztmanap

Első soproni asztmanap


    Az Aquavarázs Rekrerációs Sportegyesület immár hét éve végzi az asztmás és mozgásszervi beteg gyerekek mozgásterápiás rehabilitációját. Elsősorban úszást és  vízben végezhető tornagyakorlatokat tanítanak a gyerekeknek.
    Az úszás mellett az egyesület télen sí tábort, nyáron sport-napközis tábort szervez, ahol a gyerekek négy héten keresztül, hat sportágban próbálhatják ki erejüket. Az úszás természetesen itt is napi program.
    Az egyesület nem titkolt célja, hogy a természet és a mozgás szeretettét a gyermekeken keresztül a szülőknek, felnőttek is bemutassák. Ennek programnak az első állomása az asztma-nap, amelyhez segítséget adott az Egészségügyi Minisztérium pályázata is.

    Az asztma-nap célja, hogy megismertessék mindenkivel az asthma bronchiale betegségét, annak tüneteit, kezelési módjait.
    Az asztma korai felismerése nagyon fontos különösen a későbbi szövődmények megakadályozása érdekében. Dr. Kósa Lajos - aki a gyerekkori asztma sajátosságairól tartott előadást - kiemelte: a diagnózis felállításában fontos szerepük van a szülőknek, hiszen a legtöbb időt ők töltik a gyermekekkel. Így pontosabb képet kaphat a háziorvos, vagy a szakorvos. Annál is inkább mivel gyermekkorban megfigyelhető a perióciditás, általában hajnalban vagy terhelés indukálta jelentkeznek a tünetek.
    Az okokról, és a terápiás lehetőségekről Dr. Fónay Károly tartott előadást.Beszámolójában kifejtette az asztmás, allergiás betegségek diagnózisának módszerit, lehetőségeit. Ismertette a terápiás lehetőségeket, a gyógyszerek hatását, azok mechanizmusát.


Dr. Fónay Károly az inhalatorok helyes használatát mutatja be.

    Az asztma-nap programja között szerepelt a gyerekeknek játszóház, sportvetélkedők. A szülők felvilágosító előadásokat hallgathattak, ingyenes allergiateszten, légzésfunkciós vizsgálaton vehettek részt.



    Bővebb információ az Aquavarázs Rekrerációs Sportegyesületről a http://www.sopron.hu/aquarazs/ oldalon olvasható

Szöveg és fotó: Nagy Árpád