CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. május 05., vasárnap 11:23


Nagycenk - Mosonmagyaróvár - Sopronkövesd - Hövej - Csapod - Győr

Régiós hírek a Nyugati Kapuból

Pénteken átadták a 85-ös főút Pereszteg és Nagycenk közötti korszerűsített szakaszát. A nagycenki programon Manninger Jenő, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet. Kapuvártól Sopronig európai színvonalú úton folyhat a közlekedés. Az egymilliárd forint értékű beruházás során útszélesítéseket, új csomópontok kialakítását, járdák, parkolók rendbetételét is elvégezték.
A térség megérdemli az utat hangsúlyozta Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Kóbor Lajos plébános ez alkalommal felszentelte az átadott útszakaszt és a Szent Kristóf – a 84-es és 85-ös utak találkozásánál felavatott utazók védőszentjének – emlékművét, Lebó Ferenc szobrászművész alkotását.
B.É.

György a védőszentjük. Rendőrnap Mosonmagyaróváron
Mosonmagyaróváron emlékeztek a megye rendőrei védőszentjükre, Szent Györgyre. Az ünnepi állománygyűlés a Flesch Károly Kulturális Központban tartották, ahol dr. Szabadfi Árpád ezredes, megyei főkapitány mondott ünnepi köszöntőt. A rendőrnapon a kiemelkedő munka elismeréséül belügyminisztériumi dicséretet és jutalmat kapott dr. Szabadfi Árpád, Udvardi Béla törzszászlós, körzeti megbízott (Sopron), Pálmay Andorné laboráns ( megyei főkapitányság). Főtanácsosi címet vehetett át dr. Holló Sándor, a győri kapitányság vezetője, alezredes lett Hécz Miklós, Szolinger János, Nagy Ernő; őrnagy Simon Csaba és Szabó Zsigmond. A rend őrei közül még sokan kaptak elismerést és kitüntetést. A rendőrnapot a Motim-pályán sportdélután zárta.

Sopronkövesdi versünnep. Sarkady Sándor: Teremteni érdemes
Ünnepségünk vendége Sarkady Sándor költő volt, aki személyiségével, közvetlenségével, mély humánumával mindannyiunkat elvarázsolt, elhitette velünk, hogy “..az élet és a sors mindent próbáló tragédiája ellenére alkotni, teremteni mégis érdemes.” A műsorban a Győri Előadóművész Stúdió tagjai – Horváth Ildikó, Mondovits Erika, Hegedűs Péter – működtek közre, akik a Sarkady-versek mellett megszólaltatták a magyar líra szép alkotásait. Mocskonyi Gergely gitáron játszott, Karácsonyi Julianna tanárnő vezetésével szerepelt az iskola énekkara, Horváth Ágnes (5.o.) pedig Sarkady Sándor versét (Hazamegyek Kapuvárra) mondta el. A falu lakossága megtöltötte a polgármesteri hivatal dísztermét, együtt élt, lélegzett a szereplőkkel, akik mindvégig érezhették a közönség tiszteletét, szeretetét.
Szőke Katalin

Zeng a harang Hövejen. Felemelő, a maguk megbecsülését hirdető ünnep volt szombaton Hövejen, ahol harangot szenteltek. ( A régit 1944 nyarán vitték el a településről.) Horváth Istvánné polgármester köszöntője után az új harangot Pfeiffer Ferenc esperes szentelte fel. A harang felirata: “A Szentháromság tiszteletére állíttatta vitéz Pócza Gyula.” Az ünnepségen részt vett Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke is.

Egy nótát se felejtettek Nem volt vén muzsikus a hét végén Fertőhomokon, ahol nemzetiségi prog-ram adta a látnivalókat. A településre a horvátországi Janusevecből látogattak el ötvenen: énekesek, táncosok, zenészek. Pénteken a vendéglátók, másnap a vendégek adtak műsort a kultúrotthonban, mindenki kitűnően érezte magát, akárcsak a műsort kö-vető táncházban és a bálban. Tavaszi pompát teremtettek a fellépők, a múltból a jövőbe vezetett a program, egy nótát se felejtettek.

Egyesület alakul Csapodon A csapodiak ismét bizonyítják, hogy igen szeretik szülőfalujukat és sokat tesznek érte. Vonatkozik ez a településről elszármazottakra is. Összefogtak a tenni, a cselekedni akarók, hosszas előkészületek után május 5-én (vasárnap) alakul meg a Csapod-barátok Egyesülete. Az alakuló ülést követően 13 órakor sajtótájékoztatót tartanak a faluházban ( Fő u. 21.), ahol az egyesület terveiről számolnak be a kezdeményezők.

Szép szónak szárnyát nem szegték Úgy igaz, ahogy a címben vagyon: szép szónak szárnyát nem szegték azok, akik a Győrben megrendezett Kazinczy-versenyen vettek részt a határon inneni és túli gimnáziumok és szakközépiskolák tanulói. A díjkiosztó ünnepséget vasárnap tartották a városháza dísztermében.
A Péchy Blanka által alapított anyanyelvi versenyen megyénkből Kazinczy-érmet nyert Bárány Réka (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr), Mátesz Éva (Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Győr); ők Győr különdíját is megkapták. Az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját kapták: Boros Eszter, Fenyvesi Zoltán (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr), Kiss Edit (Petz Lajos Egészségügyi Szakközép- és Szakiskola, Győr). Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének különdíját Fodor Klaudia (Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár) és Schadenberger Péter ( Hunyadi Mátyás Szakközép-iskola, Mosonmagyaróvár) vehette át. Kazinczy-díjat kapott dr. Földi Éva adjunktus (ELTE, Budapest), Keppel Gyula tanár (Csepel Műszaki Szak-középiskola, Budapest), Vadász Gusztávné tanár ( Práter utcai Általános és Zeneiskola, Budapest).
Péchy Blanka-díjas lett: Fábián György igazgató (Batsányi János Gimnázium, Csongrád), Gárdos Zoltánné igazgató (Balatonboglári Általános és Zeneiskola), Juhász Istvánné igazgató-helyettes (Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola, Sátoraljaújhely.
(Nyugati Kapu)