CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. május 06., hétfő 00:08


Anyák napi ünnepség-Rendkívüli közgyûlés -Magyar Hidrológiai Társaság ülése-Fertõrákosi határátkelõ nyitás- Könyvújdonság

Soproni hírek, események

Városházi hírek Május 6-án,  14.00 órakor városi anyák napi ünnepségre várják a meghívott nagycsaládos anyákat és gyermekeiket a soproni volt Vármegyeháza dísztermébe. Szintén hétfõn 17 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermében rendkívüli közgyûlésre kerül sor.

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Gyõri Területi Szervezettel közösen elõadóülést rendez 2002. május 7-én (kedden), 14.00 órakor.
Helyszín: Soproni MTESZ Székház I. emeleti elõadóterme (Széchenyi tér 2.)
Elõadás: IKVA VÍZMINÕSÉGI KÁRELHÁRÍTÁSI TERV ISMERTETÉSE
Elõadók: Pannonhalmi Miklós Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és  Keserû Balázs Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Megjelent Gabnai Sándor evangélikus lelkész, Az 50-es évek(újabb adalékok a Soproni Evangélikus Egyházközség történetéhez) címû gyülekezettörténeti könyve. Kapható a lelkészi hivatalban és a gyülekezeti iratterjesztésben.

Május elsején megnyitotta kapuit a fertõrákosi ideiglenes közúti, valamint a Fertõ tavi vízi határátkelõhely. A kotábbiakhoz képest változást jelent, hogy a fertõrákos és Meggyes (Mörbisch) közötti gyalogos és kerékpáros átkelõn az idei évtõl egy helyen, az osztrák oldalon végzik az ellenõrzést.
A fertõ tavi vízi átkelõnek a második szezonja kezdõdik. Kétóránként menetrendszerinti sétahajó közlekedik a két part között. A vitorlázók is gyakran kihasználják az osztrák partszakasz kedvezõ adottságait, de az átkelõt csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek a víziközlekedéshez szükséges engedélyekkel. Az ellenõrzést a Drescher-kikötõ épületében bonyolítják le mind az osztrák, mind a magyar vámosok és határõrök.
A vízi átkelõ májusban 10-18 -ig, június 1-tõl szeptember 15-ig 10-2

A Fertõrákosi Sétahajó- és Yachtkikötõ megnyitó ünnepségére kerül sor május 11-én, szombaton, 13 órától. A kikötõ családi magánvállalkozásként épül Fertõrákos határában. 86 vitorláshajót és 3 sétahajót tud egy idõben fogadni. Magas színvonalú felszereltségéhez tartozik a Yacht Club, amelyen vendéglátóegység is található és a karbantartó munkálatokat és javításokat ellátó yachtszervíz. A kikötõ a Fertõ tavi hivatásos halászok kiindulási helye is. A három évig tartó beruházás a Gazdasági Minisztérium Széchenyi terv turizmusfejlesztési programja keretében 30 millió forintos támogatást nyújtott a beruházáshoz.

A Csökkent Munkaképességûek és Rokkantnyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének 10 éves jubileumi ünnepsége lesz május 13-án, 16 órakor a Gyermek- és Ifjúsági Központban. Köszöntõt mond Világos Katalin az egyesület elnöke és Földes Tamás, a Szociális Foglalkoztató igazgatója. A kiállítást megnyitja: Tengerdi Antal alpolgármester.