CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. oktĂłber 28., szombat 00:00


Szabadkőművesek Szombathelyen



"A bölcsesség Isten erejének párája..."


Ozirisz a bölcsesség; Ré az erő; Thot a szépség. Makrokozmosz és mikrokozmosz egysége. Új dimenziók felfedezése. Szabadság, harmónia és szeretet fog minket egyesíteni.

Ott volt a lomboshajú fiatal, a klikkerfejű, bajszos középkorú, az egybeszabott szakállas (szintén középkorú) férfi - a túlnyomórészt bordó ruhát viselő középkorú hölgy, no meg az alacsony, molett, szerteálló haját két ízléstelen piros műanyag csattal összefogó negyvenes nő is. Most nemcsak a barnahajú lány volt vele, hozott egy szőkét is...

A terem a zsúfoltnál jobban megtelt. 2000. október 27. péntek délután nagyüzem volt a szombathelyi Művészetek Házában. A témakör, mely köré az előadások szerveződtek: a szabadkőművesség.

Neves magyar szabadkőművesek címmel a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy (1446 Budapest Pf. 395) kiadásában elegáns kis szórólapot vehettek kezükbe az érdeklődők. Irodalom, zene- és színházművészet, képzőművészet, közélet, tudomány - e kategóriák szerepeltek az összehajtogatott, keménypapírú kiadvány egy-egy oldalán, s a címek alatt: a nevek. Szemelgessünk közülük! Irodalom: Ady Endre, Benedek Elek, Bölöni György, Csáth Géza, Darvas Ferenc, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Kazinczy Ferenc, Kosztolányi Dezső, Kölcsey Ferenc, Márai Sándor, Móra Ferenc. Tudomány: Bánki Donát, Kőrösi Csoma Sándor, Vikár Béla, Xantus János.

Élőkről nem beszélnek - ez hagyomány. Azonkívül: "Aki belép a páholyba, fogadalmat tesz, hogy nem beszél a bent folyó munkáról".

Ezeket Ort János nagymester szavaiból tudhatta meg a hallgatóság. Ő a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy nagymestere, három évre választották. Tevékenységi köre: a magyarországi János- rendi nagypáholyok összességének vezetése.

Filozófia, filantrópia, progresszivitás - nincs politizálás, s nem érintenek vallási témákat sem a János-rendiek, ellenben (!): kell, hogy a testvér VALAMIBEN higgyen. A páholybéli hivatalos munkának alapfeltétele náluk, hogy a Biblia ott legyen az asztalon. Illetve a többi vallás szent könyve - Izraelben például ott van a Korán is.

A nagymester úr Szabadkőművesség tegnap, ma, holnap címmel megtartott előadása után néhány percnyi szünet következett, majd vetített képekkel alátámasztott ismertetés következett. Szimbolika és szabadkőművesség. Az előadó dr. Király László csecsemő-szívsebész volt, a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy fő tisztségviselője.

Az e cikk bevezetőjében felvillantott témákat tőle hallhatta az érdeklődő közönség. Nagyívű párhuzamot vont az emberi kultúra különböző vonulatai közé, s a gótikus katedrálisok szimbólumrendszerét összevetette Jung pszichológiai kategóriáival, valamint a szabadkőművesek szimbolikájával, nem feledkezve meg az egyiptomi vonatkozásokról és a kabbaláról sem.

A harmadik előadó Eigly Tibor zongora- és csembalóművész, a Deák Ferencz Páholy zenemestere volt. Igen érdekes - zongoraelőadással alátámasztott - részleteket hallhattunk tőle Mozart, Schubert, Beethoven, Bach életéről, munkásságáról. A jól szervezett est közel tíz órakor ért véget - ügyes megoldás volt, hogy az inkább szórakoztató, könnyebb témát, a zenét hagyták utoljára. Sajnálhatják, akik az első, vagy a második szünetben elmentek! Mert így történt - A zene a jelentősége a szabadkőművességre című előadásra már akadtak szabad székek is, a zsúfoltság megszűnt.

Az előtérben üvegtárlókban a magyar szabadkőművesség emléktárgyait láthatták az érdeklődők. Az előadás színterének, a Szalonnak falain szintén függtek relikviák, fényképek, oklevelek.

A lomboshajú, a bajszos, a szakállas, az idősebb, a fiatalabb, mind, akiket már említettem, s még néhányan, akik ott "szoktak" lenni, természetesen arcról már ismerik egymást. Ott voltak a Művészetek Háza-beli október eleji Faust-témájú előadáson, aztán a Kabbaláról, majd a Grálról szólón szintén. Jó érzéssel tölti el őket, hogy ebben a városban, ebben a "rendszerben" már szabadon lehet művelődni, s a tabu témák sem tabu témák többé. Szóhoz jut baptista, krishnás, zen-buddhista, taoista, katolikus, szeretetszolgálatos, szocialista, munkáspárti, református - és most, éppen, a szabadkőművesség is.

Várjuk, mi is lesz sorsunk: EU - vagy nem-EU. Nem tudjuk, milyen lesz, ha benne leszünk, milyen, ha kívül szorítanak. A tény viszont tény marad: MOST, tíz éve, SZABADOK vagyunk!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.