CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. május 08., szerda 21:41


Országos Tourinform Találkozó

Országos Tourinform Találkozó

    Országos Tourinform Találkozónak ad otthont Sopron és Győr városa együtt május 7 és 10 között.
    A találkozó megszervezésekor Sopron és Győr annyira gazdag programkínálatot állított össze, hogy a szervezők választása a két városra – és ezzel együtt a térségre magára – esett.

    A rangos rendezvény megnyitóján, a Bio Sport Lővér Hotel konferenciatermében a város nevében dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a mintegy 140 résztvevő között a 127 Tourinform-iroda vezetőjét, valamint a regionális marketingirodák képviselőit.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

    A rendezvény kitűnő lehetőség arra, hogy a város bemutatkozzon - hangsúlyozta Sopron polgármestere. Sopron és a régió figyelmet érdemel, hiszen természeti adottságai szerint, amennyiben Magyarország egy könyv lenne, akkor Sopron és vidéke az ország tartalomjegyzékének felelne meg. Az országos találkozó fontos, mert a résztvevők a város jó hírét vihetik szerte az országban, és személyes tapasztalataik remélhetőleg arra is késztetik majd, hogy a jövőben Sopront is ajánlják a hozzájuk fordulóknak.
    Majtényi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a csapatmunka szükségességét hangsúlyozta, akkor amikor a várható EU-csatlakozás egyik, a régiót jelentősen érintő kérdéséről, az új jellegű versenyhelyzetről szólt. A Nyugat-Dunántúl a jövőben új piaci szereplők színrelépése, vállalkozások megjelenése tekintetében Burgenlandhoz hasonló utat jár majd be - vélte az elnök, aki arra is rámutatott, hogy a jó statisztikai mutatók – a turizmus 5%-os növekedése – mellett, a belföldi látogatók száma csökkent.


Majtényi László elnök

    Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke magát az egyik legbüszkébb megyei közgyűlési elnöknek nevezte. A térség műemlékekben leggazdagabb két városa, a világörökség részének nyilvánított két tájegység-település mellett hosszan sorolta a többi idegenforgalmi látnivalót, természeti és műemléki értéket. Az ország különböző régiói közötti – GDP-ben is megmutatkozó – különbségeknél jelentősebb a Magyarország és Burgenland közötti.


Ivanics Ferenc a GYMS megyei Közgyűlés elnöke

    Évtizedekig Nyugat-Magyarország a vasfüggöny közelsége miatt jutott kevesebb forráshoz, ma már éppen a nyugat közelsége, a megnövekedett határforgalom és a régióban tapasztalható intenzív fejlődés teszi fontossá a térségre irányuló – értékeinek megőrzését is biztosító – figyelmet. Kiemelte, hogy a legújabb-kori magyar történelem egyik legfontosabb eseménye is a térségben történt: az 1989-es Páneurópai Piknik eseményeiről maga Helmuth Kohl nyilatkozta, hogy a határáttöréskor Németország egyesítése kezdődött itt el.

    A Magyar Turizmus Rt. Belföldi Hálózati igazgatóságának igazgatója Palkó Lajos köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Turizmus Rt. által meghatározott feladatok teljesítésén, a tervek szerint tovább dolgoznak. Kiemelt fontosságú eleme a Tourinform hálózat a magyar turizmusnak.


Palkó Lajos igazgató

A rendezvénynek helyet adó Bio Sport Hotel Lővér  igazgató-helyettese Plechl Sándor szintén köszöntötte és jó munkát kívánt a tanácskozás résztvevőinek.


Plechl Sándor igazgató-helyettes

    A konferencián a Tourinform iroda képviselői a 2002-es szezonra való felkészülés, és újdonságok mellett, a kiemelt feladatokkal is foglalkoztak. Az 1992-ben elkezdődött vidéki Tourinform -iroda hálózat kiépítésétől kezdve, a 2002. évig átfogó időszakot is bemutató beszámolójában Kiskéri Krisztina a Tourinform-koordináció vezetője többek között a 127 irodából és évi 200 millió forintos költségvetéssel működő hálózat előző évi tapasztalatairól és jövőbeni terveiről beszélt.


Kiskéri Krisztina
A mennyiségi és minőségi fejlődés megvalósítása – többek között – az ismertség-növelés, a megtalálhatóság, a minőségi információ-szolgáltatás, az ON-TIR projekt, a technikai korszerűsítés által valósulhat meg.

    A konferencia folytatásában a szerdai nap az ON-TIR bemutatása és gyakorlati használatával kapcsolatos kérdések megvitatása, adatgyűjtés és adatszolgáltatás kérdéseinek megbeszélése mellett a Nyugat-Dunántúli Régió workshop jellegű bemutatásának adott alkalmat.

    A témakörök: Kulturális turizmus fejlesztése Liszt Ferenc szülőföldjén (előadó Taschner Tamás regionális marketing igazgató), Sopron Megyei Jogú Város bemutatása, Sopron a konferencia városa - A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (előadó: ifj. Vránich István konferencia csoportvezető), Borturizmus, bormarketing ( Jandl Kálmán, Taschner Kurt Borút Egyesület, Rigler Zsolt - Bormarketing Műhely), Falusi turizmus (Szentesi Ervin, Fertőrákosi Vendégvárók Egyesülete, Foki Jenőné - Balfi Vendégvárók Egyesülete).
    A soproni program alatt a tanácskozás résztvevői a város történetével, jelenlegi és múltbeli értékeivel is megismerkednek, ellátogatnak a Soproni Borházba.
    A Sopron-Győr kéthelyszínes program kiváló lehetőséget kínál minden résztvevőnek a környék nevezetességeinek megtekintésére: a Páneurópai Piknik színhelye, a fertőrákosi Kőfejtő-Barlangszínház, a kikötő és sétahajózás, a nagycenki Széchenyi-kastély, Emlékmúzeum és a Múzeumvasút, a fertődi Esterházy-kastély, a világörökség címet viselő Fertő-táj.
A Győrben folytatódó program részeként csütörtökön a győri belvárosban történelem és legendák nyomába szegődnek a tourinformosok, börtön-partyn vesznek részt a régi-városházán, a Lőcsei fehér asszony raboskodásának színhelyén.
    A tervek szerint pénteken Balogh József győri polgármester, Jungi Csaba idegenforgalomért felelős alpolgármester is fogadja a találkozó résztvevőit. Győri turisztikai fejlesztések, fesztiválok, a barokk varázsának turisztikai érvényesítése szintén szerepel az igen gazdag és remélhetőleg, hogy végső soron a vendégek megelégedését szolgáló rendezvénynek.