CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2002. május 09., csütörtök 08:53


Berzsenyis sikerek a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken

Berzsenyis sikerek a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken

    Gróf Festetics György 1817-ben hívta össze az első Helikont, amelyre a kor jeles alkotói – Berzsenyi Dániel, Pálóczi Horváth Ádám, Kisfaludy Sándor, Dukai Takách Judit – együtt szerepeltek a Georgikon , gimnázium és zeneiskola hallgatóival.

    A legújabb kori Helikon rendezvényeket 1992 óta, kétévente rendezik meg az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány közreműködésével. A nagyszámú résztvevő, magas színvonalú produkciók, amint azt dr. Szabó Imre Keszthely polgármestere a 2202-es Keszthelyi helikon kiadványban írja: "…az a társadalomformáló cél, melyért Festetics György gróf életre hívta a Helikont, ma sem vesztett jelentőségéből. A fiatalok nyitottak a művészetre, a kultúrára, örömmel élik meg …az együvé-tartozás, az egyímásrautaltság érzését. Ezek a fiatalok a jövő letéteményesei megőrzik nemzeti identitásukat, kultúránkat, azta szellemiséget, amit gondolkodó nagyjaink hagytak az utókorra. És így van ez jól. Csakis így van jól! "
    Az idei május 2-3-án tartott Keszthelyi Helikoni Ünnepségek tizennyolc kategóriájában – közöttük vers- és prózamondás, komolyzene, folklór, színjátszás, kórus, könnyű műfaj, képzőművészet, irodalom, film-video – indulók között ott voltak a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjai is, akik szép számmal és több, nagyon előkelő helyezést értek el.
A nagyszabású rendezvénysorozatra valamennyi dunántúli középiskola meghívást kap, hogy neves zsűri előtt, 18 művészeti kategóriában, mérettessenek meg az egyes műfajokban kiemelkedő tanulók. A helikonok több mint 3000 diákot vonzanak a Balaton fővárosába, Keszthelyre.

    Az első nap után a néhány hazaérkező színjátszókörös kisdiák még csak annyit mesélt, hogy a soproniak előadásának nagyon nagy sikere volt, mint ők maguk mondták, "nagyon jók voltunk és mindenki gratulált". A harmadik napon a "hivatalos eredmény" is megszületett, amely az előbbieket igazolta.

Arany oklevelet kaptak:

1.Színjátszó csoport (rendező: Tompa Ádám); Lázár Ervin- Szabó Miklós: Bab Berci a kör közepén
2.Rauch András vegyeskar (karvezető: Takács Andrea)
3.Szolnoki Miklós (irodalmi alkotások kategória)
4.Tompa Ádám (vers-próza kategória)
5.Keresztény Veronika (képzőművészeti alkotások); saját verseinek illusztrációi

Ezüst okevelet kaptak:
1.Harangegyüttes
2.Képzőművészeti csoport (képzőművészeti alkotások)
3.Berzsenyi Big Band (könnyűzene-ének-jazz)

Bronz fokozattal jutalmazták:
1.Tóth Judit (népdal kategória)

Különdíjat kaptak:
1.Jahn Kornél (zongora)
2.Szolnoki Miklós (irodalmi alkotások)

    A díjazottak közül az arany fokozatot elért színjátszó kör és a Berzsenyi Big Band vegyeskar a napokban a soproni közönség előtt is nagy sikerrel mutatta nyertes előadását.

És ezek már a soproni előadás képei:
 


 

    A Líceum teltházas dísztermében a rangos diákelőadások közönségének egy nem kevésbé rangos ősbemutatóban is része volt: megnézhette Dr. S Kárpáti György Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum Sopron című, az alkotó egykori iskoláját bemutató filmjét, amelyről a közeljövőben még külön szólunk majd.


Fotó: Molnár Roland
   
Kapcsolódó linkek:

Keszthelyi Helikoni Ünnepségek
Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum)  
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5306