CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. november 06., hétfő 00:00


'JÖVŐRE VELETEK UGYANITT'

Háló



Háló


Az ismerősök szőtte háló(!) amire a cím utal. Az újságban megjelent felhívás mellett ezen háló volt az, aminek létezése tette olyan sikeressé a szombathelyi nyári Savaria Karnevált.
A városháza egyik helyiségében, megadott időpontban lehetett jelentkezni. (Kiskorúaaknak szülői engedélyről szóló kitöltött iratot kellett mellékelniük.) Közölniük kellett, ki mi szeretne lenni: római férfi, nő; magyar férfi, nő. A testmagasságot és a lábméretet kellett még bemondani, azután egy kis, elegáns, feltűzhető vagy -csiptethető, nylonba bújtatott azonosító kártyát kapott az illető, mely tanúskodott "hivatásos" voltáról, így ő a Karnevál minden helyszínére és eseményére jogosult volt belépni - már ahol és amikor egyébként is nem szerepelt. Statisztának lenni az évtizedekben mérhető szunnyadás után újrainduló szombathelyi Karneválon?! Mint utóbb kiderült: NAGY BULI részese lett az illető. Középiskolásoktól főorvos-asszonyig sokan vették ki részüket az izzasztó nyárban órákon át zajló próbákból, majd állták meg helyüket a két előadáson és a karneváli felvonuláson. Savaria - és az ország - történelméből állítottak össze mozgalmas műsort a rendezők.
Sorolhatnék neveket is, de azokat ki lehet keresni szombathelyi archívumokból. Amiről most szólnék, az azon érzés, hangulat, élmény, amiről az egyik nyári statisztalány beszélt: az ÖSSZETARTOZÁS érzése. A ruhákat, díszleteket készítő tanulók, a felvonulás idejére lezárt utcákat biztosító szervezők, a rendező mint legfőbb "korifeus", a neves színművészek, a helyi politikai potentátok, akik szintén nem hagyták ki ezt a lehetőséget - gyermekkori emlékeik felelevenítésére, no és, persze, "szereplésre"... -, mindenki összetartozott. Ruhája, kitűzője alapján mindenkit meg lehetett szólítani, tegeződött a résztvevők jó része; mindenben segítették egymást. Aztán a "Kérném még egyszer innen és innen" rendezői utasításoknak megfelelő újrarendeződések alatt, vagy valami váratlan technikai probléma miatti kényszerű várakozás perceiben mesélt viccek, történetek, hülyéskedések... A vonulás az utakon közösen, a téren tolongó hatalmas tömeg látványa, akik mind "MIATTUNK" mindannyiunkért vannak ott, minket akarnak megnézni... Aztán a vásár!!! A vásárnak "lelke" volt! Egységes, mutatós sátrakat állíttattak a szervezők; az árusok kedvesek, szívélyesek voltak. És sehol bóvli! Kizárólag kézműipari, iparművészeti, népi iparművészeti termékek. Az italok, ételek felszolgálása kulturáltan zajlott. Azután pedig, a rendezvény szombat- vasárnapja (augusztus utolsó hétvégéje) után, hétfőn már REND honolt a szombathelyi Fő téren.
A korán kezdődő tanév első napjaiban lépten-nyomon összefutott a szereplők egy része, boldog mosollyal üdvözölték egymást, s az ilyen köszönések hangosak voltak, lelkesek, örömtől - és várakozástól - teltek: a "JÖVŐRE VELETEK UGYANITT" sokakban fogalmazódott meg!
Szombathelyen nyár óta egy kisebb tömeg összetartozik! Szombathely maga(!) azóta komolyabban összetart, egyet akar. A MI- élményt százak élhették át, sokan először életükben! A fiatalok, szerencsére, még IDŐBEN!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.