CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. május 17., péntek 11:26


Fórum a Pannon Alkotmányhozó Fórum céljairól és az Európatanács munkájáról

Fórum a Pannon Alkotmányhozó Fórum céljairól és az Európatanács munkájáról

    Május 16-án a soproni polgármesteri hivatal üléstermébe fórumra várták mindazokat, akik a Pannon Alkotmányhozó Fórum céljaival és az Európatanács munkájáról közelebbről és részleteiben is informálódni szerettek volna.

Dr. Wolgang Dax, dr. Gimesi Szabolcs és dr. Johannes Fahrnleiter


    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Burgenlandi Jogász Társaság, valamint az Európaház Burgenland szervezte fórum iránti magyar részről tapasztalt érdeklődés a minimálisnak bizonyult. Ezért is fogalmazott úgy dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, hogy "egyik szeme sír, a másik nevet". A soproni jogász-társadalom két résztvevővel "képviseltette magát", ami bizonyítja, hogy az Európai Uniós csatlakozás fontosságával még nincs egészen tisztában a magyar társadalom.
    Az együttélés természetes dolog, amelyet a politikai határok ideig-óráig határoznak meg - mondta dr. Gimesi Szabolcs, aki azt is hangsúlyozta, hogy a települések és azoknak polgárai a befogadói és megvalósítói a határmenti, a régiós és az uniós kapcsolatoknak.

    A rendezvényen a téma rangos és szakavatott egyéniségei fejtették ki véleményüket. Dr. Wolgang Dax a Burgenlandi Jogász Társaság elnöke a régiós, illetve intézmények szintjén megvalósuló kapcsolatrendszerről beszélt, hangsúlyozva "az embereket emberek által egymáshoz közel hozni" elv fontosságát. Utalt a tavaly Sopronban megrendezett, igen jó nemzetközi visszhangot kiváltott Európai Régiók közgyűlésére, ahol hangsúlyt nyert az az elv, amely szerint a határmenti együttműködés erősíti és konszolidálja nem csak a regionalizmust, hanem a határmenti együttműködésen alapuló regionális identitás elősegíti a politikai és szociális stabilitást is.


Johannes Fahrnleiter: a demokrácia, a hatékonyság és az átláthatóság elveinek kell érvényesülnie

    Johannes Fahrnleiter az Osztrák Szövetségi Kormány Európa Tanácsba delegált tagja a közös Európa amerikai modelltől való különbözőségére utalva ez előbbi gazdasági erejét hangsúlyozva kifejtette, hogy a folyamatok, beleértve a jogi vonatkozásúakat is, racionalizálása szükséges.
    Az Európatanács munkájában a demokrácia, a hatékonyság és az átláthatóság elveinek kell érvényesülniük és szüksége az Európatanács kompetenciájának határozott vonalakban és elvekben való meghatározása.

    A helyi közhatóság és a nemzetközi kapcsolatokban együttesen érvényesülő elvekről is szólt a politikus. A szubszidiaritás elvének megfelelően kell együttműködniük az uniós, a regionális és a helyi szinten közhatóságoknak. Fontos kérdésköre az uniós folyamatoknak az lehetőség, ahogyan a nemzeti, illetve régiós szinten megvalósulhat az állam nemzetközi tevékenységeiben a vonatkozó törvényhozás által meghatározott módon való részvétel, abban az esetben, ha saját hatalmuk és lényeges érdekeik is érintve vannak.
    Az előadó hangsúlyozta bizonyos területeken a hazai elvek és a nemzeti parlamenti érdekek, az állam törvényhozó testületei döntése érvényesülésének fontosságát. A társadalmi kérdések, a kultúra, a tudomány, az oktatásügy területén, mint ahogyan az egyház és állam viszonya is a helyi szinten kezelt és megoldandó kérdéskörök egyike, mint ahogyan a különböző –gazdasági élet, foglalkoztatás, kultúra, környezetvédelem, területfejlesztés, tudomány – területeken jelentkező különböző mértékű versenyképes előnyök demokratikus elvek szerinti felelősséggel történő kezelésének módja is.
    A saját illetékességi területen belüli közösségi törvények megvalósítása, az EU-val való összeköttetés és annak menedzselésének kérdése, a decentralizált politikai, vagy közigazgatási struktúra másik fontos eleme az EU-s csatlakozásnak és integrációnak; ez utóbbi fontos különös tekintettel az Európa Parlamentbe való választással kapcsolatosan, ahol, akár különböző érdekekkel rendelkező, regionális választókerületekkel kell számolni. Az alkotmányozás és az európai, illetve a közösségi törvényhozás viszonyáról is beszélt az előadó.

    A közös Európa megteremtésében az önkormányzatok és a közös érdekek mögött közösen fellépő régiók szövetségét is keresi a Európatanács. Remélhetőleg, ennek jelentőségét nem csak a jogász, de az egész magyar társadalom a jövőben jobban megérti majd, ahhoz, hogy Magyarország egy identitását és értékeit megőrizni képes, ugyanakkor szellemi energiáit és képességeit az EU-ban hasznosító, politikai és szociális stabilitás útját járó egyenrangú partnerként csatlakozhasson az intézményrendszerhez, mert gazdasági kapcsolatait tekintetve, amint azt az előadó kifejtette, Magyarország már régen az Európai Unió része.

B.T.É.