CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2000. november 07., kedd 00:00


Libanyak-szakítás lóhátról

Szent Márton emlékezete



Szent Márton emlékezete (Ünnepe: November 11.)


Szent Márton (Tours-i Szent Márton) - Gallia nemzeti szentje - Pannóniában, Sabariában kb. 316/317-ben látta meg a napvilágot. Szülei pogányok voltak, atyja a császári hadsereg tribunusa. A gyermek egészen kicsi korában a család Sabariából átköltözött az itáliai Páviába (az ókori Tricium), ahol ő még a zömében pogány környezetben cseperedett föl. Tizenkét évesen - szülei akarata ellenére - jelentkezett katechumennek, azaz keresztelendőnek. A keresztséget az akkori időkben is hosszúnak számító hat éves(!) előkészület után vette fel.
Tizenöt éves volt, amikor Severus és Probus császárok parancsának megfelelően mint veterán apa fiát besorozták a császári seregbe; lovas testőrtiszt lett. Már ebben az időben kitűnt katonatársai közül. Általános elismerést váltott ki egyszerűsége, életének tisztasága, felebaráti szeretete. 334-ben Amiens-ben történt, hogy télvíz idején egy didergő-vacogó kolduson segítendő lekanyarította válláról tiszti köpenyét, kardjával kettévágta, s a szerencsétlen embernek adta. Megkeresztelkedése után amint mód nyílt rá, elhagyta a hadsereget, majd egy idő múltán meg tudta valósítani régi vágyát, remetéskedni kezdett. Hagyjunk ki most életéből pár nehéz évet, s folytassuk ott, hogy 375-ben Tours közelében megalapította Marmoutier kolostorát. Ezzel megindította a gall-frank szerzetesség fejlődését, és megteremtette annak központját, mely századokon át elevenítő erőt sugárzott az Alpoktól északra fekvő egyházakba azáltal is, hogy sok püspök került ki e kolostorokból. 371-ben, amikor az addigi tours-i püspök meghalt, a nép, a papság és a többi püspök mind Mártont kívánta püspöknek. Igaz, voltak, akiknek nem tetszett Márton aszkéta- szerzetesi alakja és élete - de e kevesek nem tudták a nagy többség akaratát megakadályozni.
Halála után hamarosan szentként kezdték tisztelni, elsőként a nem vértanú szentek között. Ezrekre tehető azon hegyek, templomok, várak és kolostorok száma, amelyek Márton nevét viselik. Sírja Tours-ban híres zarándokhely volt az egész középkor folyamán.
>BR>
A franciaországi Tours és a magyarországi Szombathely "osztozik" Szent Márton dicsőségében, szentségében. Mindkét egyházmegyének Szent Márton a védőszentje. Szombathelyen e napokban Szent Márton tisztelete köré rendeződnek a kulturális események.
November 6-án, hétfőn például a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium együtteseinek hangversenye zajlott a Szent Márton templomban. A vonószenekart Sándor János, a leánykart Paulik Ákos, a vegyeskart pedig a művészeti vezető (az iskola művészeti igazgatóhelyettese), Deáky István vezényelte. A műsor Palestrina-, Rauch-, Telemann-, Mozart- és Beethoven-műveket szólaltatott meg. Az intézményben folyó oktatás hagyományosan magas szintjéről e koncert kiválóan tanúskodott.
November 7-én, kedden kiállítás nyílik a Savaria Múzeum Dísztermében (Kisfaludy S. út 9. T.: 94/ 312 554). Európa élő hagyománya - Szent Márton ábrázolása: Válogatás Andrea Neest Brüsszelben élő fotóművész anyagából.
November 8. Szerda, 19.30 - Bartók Terem (Rákóczi F. út 3. T.: 94/ 313 747): Ünnepi hangverseny (Mozart: Varázsfuvola, nyitány - A- Dúr zongoraverseny - D-Dúr /Prágai/ szimfónia)
November 9. Csütörtök, 17.00 - Művészetek Háza
Filmbemutató - Szent Márton egyházmegyéje
Ugyanezen a napon 19.00-kor a Székesegyházban "Visszatérés az alma materbe" címmel egyházzenei hangversenyt rendeznek a Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékén végzett egyházzene szakkos hallgatók.
Nem ismertetem most az összes programot, hiszen újabb kiállításmegnyitó, táncos-zenés műsor stb. is sorra kerül majd, sőt, emléktúra és könyvbemutató is, ahol a bemutató dr. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter lesz (November 11., Szombat, a Savaria Szálló télikertje), csak azt adnám még a Tisztelt Nagyérdemű tudtára, hogy november 11-12-én, azaz szombat-vasárnap Nagyvásár lesz a Vasi Múzeumfaluban (9700 Szombathely, Árpád u. 30. Tel.:94/311-004). Távoli vidékekről is érkeznek kézművesek, népművészek, őstermelők, piaci árusok, akik portékáikat kínálva termtik meg a rég elfeledett vásárok hangulatát. A sokadalom hagyományidéző műsorai között helyet kapnak a népzene, a néptánc, a vásári komédiások és a bábjátékosok jeles képviselői. Lesz borkóstoló, töklámpások faragása, tökütés és libanyak-szakítás lóhátról. A jó bor mellé e napon elmaradhatatlan a libapecsenye, de lesz más, az alkalomhoz illő gasztronómiai csemege is, természetesen. Szombaton ezenkívül 13.30-tól 17.00 óráig a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ ad helyt a VI. Vasi Dödölle Fesztiválnak, mely program az egyetemi és főiskolai népzenei és néptánccsoportok országos találkozója.
November 12-én, vasárnap délelőtt 10.30-kor a Fő téren felavatják a Szentháromság szobrot.
Most pedig egy kicsit még előbbre tekintünk a szombathelyi programok sorában.
November 17. Péntek, 19.00 - Székesegyház
Orgonahangverseny neves orgonaművészek közreműködésével
November 18. Szombat, 16.00 - Szent Márton templom
(Szent Márton u. 40. - ha szóban érdeklődnek, Szombathelyre látogatván, azt a templomot kérdezzék, amelyik a piacon túl, a régi temetőnél van.)
Nemzetközi kórustalálkozó Szent Márton tiszteletére - ahol szlovén, osztrák és magyar kórusok adnak hangversenyt.

Ha pedig netán a képző- és fotóművészettel kapcsolatos a Tisztelt Olvasó érdeklődése, figyelmébe ajánlom azt a fénnyel kapcsolatos pályázatot, melynek határideje még nem járt le, s az MMIK-ban, Rasperger Józseftől lehet róla bővebb felvilágosítást kérni, illetve ő küld jelentkezési lapot.

Legyen élményben gazdag Márton-napjuk, Márton-hetük, akár Szombathelyre látogatnak, akár azzal emlékeznek meg a szerény szentről, hogy amint teszik azt Európa-szerte, libát sütnek vasárnap ebédre. (A liba és Márton úgy kapcsolódik össze, talán nem tudja mindenki, hogy a szerény férfiú, amikor jöttek elé, hogy püspökké beiktassák, a libák óljába bújt, ne találjanak rá, hisz nem méltó ő arra a magas tisztségre, de a libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét.)

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.