CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. május 21., kedd 09:25


Luka József (1941-2002)

Luka József
(1941-2002)

    Gyászol a borvidék. Luka József az egyik legígéretesebb magánpincészet tulajdonosa életének 61. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

    Luka József 1941-ben született Sopronban. Az anyai ágon poncichter hagyományokkal rendelkező családban mindig fontos szerepet töltött be a szőlő és a bor.
    Középiskolai tanulmányai végeztével elektronikai műszerész végzettséget szerzett. A fiatal éveiben még nem a szőlő és a bor kötötte le minden figyelmét, hanem inkább barátaival és csapattársaival a modellezésben lelte legnagyobb örömét. Az MHSz színeiben, mint sportember is megmutatta tehetségét. Kevesen tudták róla, hogy egy időben a modellező világranglista negyedik helyén is szerepelt gyorsasági eredményeivel.
    Mint életében mindent, így a szőlőt és a bort is csak teljes energiával és odafigyeléssel tudta művelni. Már a nyolcvanas években palackozta borát, ezt követően szinte a mai napig nem volt megállás a fejlesztések terén. Hosszú évekbe telt míg kialakította kitűnő szőlőterületeit, majd a rokon Krammer családdal karöltve megalakították a Weingut de Luka Kft-t, mely sikeres működésében elsősorban a német és az angol piacra szállított bort.
    Néhány évi működés után Luka József figyelmét egyre inkább a belföldi piac kötötte le és legnagyobb sikereit is itthon aratta. Több tucat szakmai arany, ezüst és bronz-érem mellett a fogyasztók is díjazták munkáját, mikor is a Borbarát magazin tavalyi szavazásán az Észak -pannóniai régió legjobbjai közé választották. Akik rendszeresen megfordultak pincéjében, jól érzékelhették, hogy most ért fel a csúcsra, hiszen borai most lettek a legszebbek. Nagyon bízott 1999-es Pinot Noir telepítésének szűz-termésében, melynek piacra kerülését már sajnos nem érhette meg.
    Csak remélni tudjuk, hogy a pincészet a sikeres eddigi munkát továbbra is folytatni tudja. Halálával nemcsak családját, hanem rokonait, kollégáit, partnereit és a Soproni borvidéket is óriási veszteség érte!