CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. május 22., szerda 00:42


Scarbantia Fórum - A Kulturális Egyesületek közgyűlése- Családi kerékpártúra - Az év erdésze

Soproni hírek, események

Újból látható lesz Scarbantia Fóruma
    A Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából a jövő héten újból megnyitják a soproni Scarbantia Fóruma című állandó tárlatot. A kiállítást az év eleje óta nem lehetett látogatni, a korábbi üzemeltető utazási iroda megszűnése miatt.
    Nemes András, a Soproni Múzeum igazgatója a Kisalföldnek elmondta, hogy a tárlatot sokan hiányolták már, főként azok, akik a város római kori múltjára kíváncsiak. A bemutató üzemeltetése évente 800–900 ezer forintjába kerül az alapítványnak és a múzeumnak. Anyagát az újbóli megnyitás alkalmával sem változtatják meg. Összeállítója dr. Gömöri János régész, aki 1979-től a kilencvenes évekig kutatta Scarbantia egykori városközpontját és azon belül a fórumház alatti területet.
    Gömöri János kutatásainak eredményeként vált mind pontosabban ismertté Scarbantia Fóruma. A 19. század végi feltárások, mint a Capitoliumi Triász megtalálása, vagy a hatvanas években a Városház utca melletti romkert kutatásai, még nem tették teljessé az egykori római kori városközpont képét, a fórum épületeinek elhelyezkedését. A fórum teljes feltárásával viszont részletes és pontos kép alakult ki a kétezer évvel ezelőtti Sopronról.
    Ennek tárgyi és épületmaradványai is megtekinthetők a néhány napon belül újból megnyíló tárlaton. Az ásatások eredményeként láthatják az érdeklődők, többek között a korabeli használati tárgyakat, két évezredes malomjátékot, a Silvanus szentély építési feliratát, a városközpontban állott szobrok talapzatát.
    A múzeumi világnap nem csak egy tárlat újbóli elindítására ad alkalmat, Nemes András igazgató azt is fontosnak tartja, hogy a most látható kiállítások mindinkább létünk részévé váljanak, kultúránk, emberi mivoltunk jelképei legyenek. Ehhez járul hozzá valamennyi soproni múzeum azzal, hogy az oktatási intézményeknek előzetes bejelentkezés után díjmentes belépést biztosít.
(Kisalföld)

A Kulturális Egyesületek és Baráti körök Szövetsége közgyűlést tart május 23-án 17 órakor a Várkerületi Székházában. A Napirendi pontok között a szövetség 2001. évi mumnkájáról és gazdálkodásáról szóló beszámoló mellett új tagok felvétele is szerepel. A Soproni Fotóművészeti Kör és a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör felvételéről dönt majd a testület.

Családi kerékpártúrára kerül sor szombaton május 25-én a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium szervezésében. A Vas' Villa bejáratánál fél 9-kor kezdődik a résztvevők nevezése. A tizenegyedik alkalommal megrendezett túra 9 órakor indul és Fertőrákos- Balf-Sopron útvonalon három ellenőrző ponton történik majd meg az ellenőrzés: A fertőrákosi Puskás Sörkertben, a balfi Kastély Étteremben és Sopronban a Fricikli kerékpárboltnál. A szervezők szándéka, az, hogy családi jelleget kapjon a biciklitúra, amelyen legutóbb ötszázan vettek részt.
  ÉV ERDÉSZE 2002 Az Országos Erdészeti Egyesület meghirdetésében  és a Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium rendezésében május 21 és 23 között kerül sor az ÉV ERDÉSZE 2002 címért folyó Országos erdészversenyre Sopronban.
Május 21-én, kedden a Roth Gyula Szakközépiskola kollégiumának sportpályáján megnyitóval vette kezdetét a verseny, amely a felismerési anyag megtekintésével, rajtszámhúzással és technikai értekezlettel folytatódott. Szerdán írásbeli, majd felismerési verseny, választékolás, koronglövészet és kispuskalövészet szerepel terv szerint a 8-15 óráig tartó programban, amelyet május 23-án, csütörtökön további terepi versenyszámokban való megmérettetés követ.
Az ÉV ERDÉSZE 2002 eredményhirdetésére várhatóan május 23-án, 19 órakor kerül sor.

Az Országos Széchenyi Kör Soproni Tagcsoportja "A Széchenyi-terv pályázatnyerteseinek megszólítása mottójú előadássorozatát május 23-án, csütörtökön, 17 órakor kezdődő előadásával folytatja. Gabnai Sándor evangélikus lelkész Széchenyi a próféta címmel tart előadást. A soproni evangélikus gyülekezet öregek otthonának építésére 150 millió forintot nyert a Széchenyi-terv pályázatán.