CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. május 25., szombat 12:06


Kulturális Egyeseületek közgyűlése-Groteszk-díjat nyert Szőcs Géza-Ipartestület-Zöldbizottság

Soproni hírek, események

Megtartotta közgyűlését a Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége. Bősze Balázs a szövetség elnöke a 2001. évi tevékenységről és a 2002-es munkatervről tartott beszámolót. Örvendetesnek nevezte, hogy a szövetség erősödik. Elhangzott: 2002-től a soproni önkormányzat – más támogatási formák mellett – a szövetség Várkerület 19. szám alatti székhelye ingatlan-bérleti díjának jelentős csökkentésével is támogatja a társaságok tevékenységét. Keresztény Richárd a szövetség titkára beszámolójában szólt arról is, hogy az utóbbi tizenkét évben a civil szervezetek központi támogatása országon szinten arányaiban csökkent, ami magyarázatot adhat arra, hogy tavalyi év során beadott pályázataik nem voltak sikerek. A pénzügyi beszámoló elfogadása után új tagfelvételre is sor került. A SKEBKSz felvette tagjai sorába a Soproni Fotóművészeti Kört és a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kört. A május 23-án megtartott közgyűlésén tagdíjfizetési szabályzatát is módosította a Soproni Kulturális Egyeseületek és Baráti Körök Szövetsége.

Hősök Napja. Emlékünnepségre kerül sor a Hősök Napja alkalmából 2002. május 26-án, 9.00 órakor a Sopronbánfalvi Hősitemetőben
Ünnepi beszédet mond és igét hirdet: a Soproni Evangélikus Egyházközösség vezető lelkésze  Zügn Tamás
Az ünnepség résztvevői koszorúzással adóznak a hősök emlékének.
Közreműködnek: Sopron Város Fúvószenekara, Bánfalvi Szivárványkórus, Tóth Gergő - vers

Az Országos Grafikusművészek Szövetségének Groteszk-pályázat díját nyerte el Szőcs Géza soproni grafikusművész. A több műfajban – grafika, festészet, képzőművészet, fotó – Félkész katasztrófák témában meghirdetett országos pályázaton a grafikus Gólem című pályázata nyerte el a grafikus munkáit bíráló zyűri tetszését. A díjat a mai napon a Kaposváron, a Vasary Galériában veszi át Szőcs Géza.

A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács május 28-án, 17 órakor közgyűlésre várja tagjait. A közgyűlés helyszíne: Kölcsey u. 5. sz. Nyolc hegyközség elnökei, hegybírói az elmúlt év eredményeiről, a 2002. év feladatairól, a szakágat érintő gondokról és a meglévő lehetőségekről tanácskoznak.

Sopron és Vidéke Ipartestület szakmai találkozót rendez május 28-án, 18 órakor az ipartestület Csengery u. 55. szám alatti székhelyén. Az elsősorban személy- és árufuvarozó ipartestületi tagok részére tartott rendezvény előadója Peredi Péter, a FUVOSZ főtitkára lesz, aki, többek között, a vagyoni fedezetről, a kormánynak címzett FUVOSZ-levélről, a hitel- és lízinglehetőségekről, a piros, és sárga rendszámokról, a tachográf használatáról tart előadást. Az ipartestületi rendezvényre minden érdeklődőt vár az ipartestület.

Városi főkertész alkalmazását, vállalkozók, szakmai és civil szervezetek részvételével zöldbizottság létrehozását javasolja a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara a soproni városvezetésnek. A városi zöldterületek és parkok állapotát és fejlesztését érintő témában tartott kamarai fórumon a megjelentek elismerően szóltak a Várkerület és a játszóterek rendezettebbé tételéről, de kritikus hangnemben szóltak a városvezetésről, ami zöldfterületek fejlesztésére szánt források biztosítását jelenti. Javasolták: teremtse meg az önkormányzat a vállalkozások és a lakosság mecénatúrájának lehetőségét.