CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. május 25., szombat 14:07


Határtalan régió égen-földön - Osztrák-magyar repülős Európa nap

Határtalan régió égen-földön
Osztrák-magyar repülős Európa nap

    Szokatlan helyszínt választottak a szervezők a “A határtalan régióért” című osztrák-magyar Európa napra. Május 20-án kék-sárgába, az Európai Unió színeibe burkolózótt a zsúfoltságig telt fertőszentmiklósi Meidl repülőtér. Több ezer ember volt kíváncsi a Fiatalokkal Európáért Alapítvány és a nemzetközi forgalmat is bonyolító “kisgépes” mattesburgi tulajdonú repülőtér közös szervezésében megvalósult programokra.

    Az Vas és Győr–Moson-Sopron megyében működő Alapítvány EU-s közvélemény felkészítéssel foglalkozik, de az idei programsorozatban Burgenland is részt vesz. A rendezvény a Nyugat-Dunántúli Regionális Területfejlesztési Tanács által támogatott, Burgenland és Nyugat Dunántúl kölcsönös megismerését célzó R.Ö.M.I ( Regionális Osztrák Magyar Ifjúság) program keretein belül került megrendezésre – kezdi Kozma Adrienn, a szervező alapítvány elnöke.

    Az Európa napot megelőzően Dr. Habsburg Ottó, a Pán-Európai Unió elnöke az Alapítvány meghívására Fertődre érkezett és a két ország történelmi kapcsolatáról adott előadást az Esterházy kastélyban, majd ennek folytatásaként a két szomszédos régió együttműködését elősegítő programok várták az érdeklődőket. De miért pont egy repülőtér?- kérdeztük Kozma Adriennt.

- A levegőben nincsenek határok. Burgenland és Nyugat-Dunántúl, együttes nevén Nyugat Pannónia felülről nézve egységet alkot. Rendezvényünk célja, hogy hozzájáruljon egy egységes régió kialakulásához “a földön” is. Programjaink során lehetőség nyílik egymás kultúrájának megismerésére, hiszen a részletekben jelen van az osztrák-magyar kettősség.

    Az 1989 óta működő Kissné Horváth-Dori Katalin és Garab Gáborné lelkes fertődi pedagógusok vezetette Fertőd város mazsorett csoportja és a burgenlandi mönchofi ifjúsági fúvószenekar szórakoztatta a közönséget, amíg elkészültek a halászlevek és gulyások.- Nagy kihívást jelentett, hogy a határon túlról érkezett vendégek is elégedettek legyenek a magyar gasztronómia egyik szimbólumával. -mondja Kovács Gábor, cukrászda tulajdonos, a nagy sikert aratott halászlé készítője. A Magyar Máltai Szeretszolgálat soproni csoportjának sátra elsősegélynyújtás mellett, gőzölgő gulyással is várta az odalátogatókat.

    A soproni repülőmodellezők bemutatójával és az ejtőernyős légiparádéval párhuzamosan, Dr. Gimesi Szabolcs Sopron város polgármestere, továbbá Eisenstadtból érkező Edith Sack és Rudolf Strommer burgenlandi tartományi képviselők egy hangárban megtartott ünnepélyes megnyitón beszámoltak Burgenland és Nyugat Dunántúl együttes szerepéről a kibővült Európai Unióban.

    Az “EU-ról mindenkinek” című kiállításon EU-s kulcsfogalmakkal, jelképekkel, dokumentumokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, sőt üzenhettek Európának is. A Külügyminisztérium “Úton az Európai Unióba” program EU-s szimbólumokkal díszített Road Show autója is ellátogatott a rendezvényre és aktuális információkkal “készítették a közönséget” a csatlakozásra.

    Az “EU-fória” című Uniós fórumon valódi eufóriába estek az osztrák-magyar fiatalok a csapatverseny hevében. Ki a Bizottság elnöke? Miért jó fiatalnak lenni az EU-ban? Hány hivatalos nyelve van az EU-nak? Röpködtek a kérdések és a jó válaszokért járó CD romok, kitűzők, zászlók. Majd a Fiatalokkal Európáért Alapítvány folyamatosan megszervezésre kerülő “Felkészülten Európában” fiataloknak szóló kurzus résztvevői ünnepélyes keretek között megkapták a vizsgáért járó oklevelet. A fórumot osztrák-magyar ifjak együttes sétarepülőzése követte a Világörökség részét képező Fertő tavi nemzeti park és a régió fölött.

    A nap a “West Pannonia –egy régió kialakulóban” című kiállítás megtekintésével majd burgenlandi és magyar borokat bemutató gyertyafényes borkóstolóval zárult. A borbemutató házigazdája Kiss Miklós és Biczó Miklós, a Kodolányi János Főiskola Borbarát Klubjának alapítói voltak. - Itthon érzem magamat Magyarországon is.- mondja Christof Gelbmann pamhageni borosgazda a zamatos borok ízlelése közben.

    Cziráki Péter a repülőtér igazgatója elmondta, hogy “készséggel működik együtt a Fiatalokkal Európáért Alapítvánnyal és szívesen ad helyet ilyen jellegű rendezvénynek, hiszen a nagy közönség számára lehetőség nyílik, hogy megismerkedjen mind a reptérrel, mind pedig az Unióval.” Borbély Gábor, szombathelyi pilóta megemlítette, hogy az európai színvonalú Meidl repülőtér egész évben várja az sétarepülőzni vágyókat.

    Volt aki Besenyei Péter műrepülő világbajnok repülős bemutatója miatt, volt aki Európa miatt érkezett, vagy a puszta kíváncsiság csalogatta ki a repülős Európa Napra. Mégis egyöntetű érzésekkel távozott az elégedett tömeg: “Ezt meg kell ismételni”.
Fotó: Nyugati Kapu
K. A.