CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. május 25., szombat 23:17


III. Bányász-Kohász-Erdész találkozó

III. Bányász-Kohász-Erdész találkozó

    Május 24-én 19 órakor a Bajcsy- Zsilinszky úti volt gépipari technikum sportpályáján felállított sátorban tartották meg a III. Bányász-Kohász-Erdész Találkozó három napos rendezvénysorozatának ünnepélyes megnyitóját.


A Juventus Fúvószenekar

    Az ünnepség a Juventus Fúvószenekar koncertjével vette kezdetét. A Himnusz eléneklését követően Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, a rendezvény fővédnöke


Dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere

    a város nevében köszöntötte mindazokat, "akiknek lelkében arany betűkkel fénylik Sopron neve". Örömét fejezte ki, hogy Sopron szabad királyi várossá nyilvánítása 725. évfordulójának évében köszöntheti a jelenlévőket. A találkozó jelszavaként a hűséget nevezte. - Akik Alma Materként tisztelik az akadémiát és jogutódjait, köztük a soproni egyetemet, azoknak a szívében is hűség van a város és az egyetemen tanult eszmék iránt. A világ egyetlen "Civitas Fidelissima" hűségének jelentőségét az adja, hogy ennek a városnak – mint a jelenlévők is bizonyítják – megkötő ereje van.
Alapvető fontosságú a város számára az egyetemmel való kapcsolat, amelyben ez előbbi lehetőségei szerint segíti az egyetem működését, tudva, hogy az intézmény rangot ad a városnak. Ezt ismerte fel Thurner Mihály polgármester annak idején, amikor befogadta az egyetemet. A kölcsönös gazdagodás lehetőségét felismerve vált a város a rendezvény színhelyévé.
- Örömmel látom, hogy újra diáki mosolyok gyúlnak azokon az arcokon, amelyek hagyományokat őriznek. A selmeci hagyományok elődeink tiszteletére tanítanak, értéket, tartást adnak - mondta dr. Gimesi Szabolcs.


Dr. Tolnay Lajos az OMBKE elnöke

  - Büszkék Sopronra, Alma Maternek tekintik és mindig jönnek, ha Sopron hívja őket - mondta Dr. Tolnay Lajos a 110 éves OMBKE elnöke köszöntőjében . Az egyesület közgyűlésüket nemrég az épp nyolcvan éve várossá vált Salgótarjánban rendezték meg. .


Dr. Viharos Zsolt az OEE alelnöke

    Dr Viharos Zsolt az OEE alelnöke a 150 éves egyesület nevében köszöntötte a résztvevőket. Tapolca és Tatabánya után a páratlanul egyedi szellemiségű Sopronba jöttek baráti találkozóra, a selmeci szellem továbbvitelére.


Dr. Kovács Zsolt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorahelyettese
    Dr. Kovács Zsolt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorahelyettese beszédében elmondta, hogy az intézmény a bányász, kohász, erdész szakmák egyik örökösének nevezheti magát. Ez egyben összekötő kapcsot is jelent ezeknek a szakmáknak az örököseivel, a miskolci, a zólyomi egyetemmel, és Selmecbányával. Az egyetem hagyománya ezeknek a kapcsolatoknak az ápolása.

Dr. Josef Karabelly a Selmecbányai és Hodrusbányai Bányászati Egyesület elnöke

    Selmecbányán is rendeznek hagyományosan bányász, kohász, erdész találkozót - mondta Dr. Josef Karabelly a Selmecbányai és Hodrusbányai Bányászati Egyesület elnöke, aki beszédében utalt arra, hogy elhozták a selmeci szellemet, nagyon jó a kapcsolatuk a tapolcai bányász egyesülettel.


Dr. Kobold Tamás Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
    A megnyitó zárószónokaként Dr. Kobold Tamás Miskolc polgármestere köszöntötte a találkozó résztvevőit, és egyúttal a bányász, kohász és erdész szakma képviselőit a legközelebbi közös találkozóra Miskolcra hívta.
A baráti találkozó a Juventus Fúvószenekar koncerjével és egyetemi anekdota börzével folytatódott.

sztoth