CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. május 29., szerda 01:24


A megőrzés, a megújulás és a folytonosság jegyében

Megnevezte polgármester-jelöltjét a Szövetség Sopronért Egyesület

Megnevezte polgármester-jelöltjét a Szövetség Sopronért Egyesület

    A Szövetség Sopronért Egyesület korábbi határozatának megfelelően a 2002. május 27-én tartott rendkívüli közgyűlésen vitatta meg a 2002. októberében esedékes önkormányzati választások előkészítését. A közgyűlés személyi kérdésekben hozott döntéseket, de emellett tájékozódott arról is, hogy milyen ütemben halad az egyesület választási programjának készítése. Dr. Szekeres Csaba elnök bejelentette, hogy a korábban felállított munkacsoportok elkészítették saját területük részprogramját, a következő időszakban ezek egységesítése történik meg, az egységes egyesületi program várhatóan június végére készül el.
    A két közgyűlés között eltelt időszakról szólva az elnök elmondta, hogy elkészült az egyesület emblémája, amelyet Gerencsér Tamás készített el és amely jól szimbolizálja a civil szervezet eszmeiségét és soproniságát.
    A közgyűlés megvitatta és megerősítette azt a korábban hozott határozatát, miszerint az önkormányzati választásokon önálló polgármester-jelöltet állít és önállóan indítja mind a tizenöt választási körzetben egyéni képviselőjelöltjeit is.
   Dr. Gimesi Szabolcs polgármester bejelentette visszalépését a polgármesteri jelöléstől, és az elnökség egyetértésével dr. Szekeres Csabát, az egyesület jelenlegi elnökét ajánlotta a Szövetség Sopronért Egyesület polgármester-jelöltjének. A közgyűlés ezen ajánlást egyhangú szavazással fogadta el.
A jelölt megköszönte a megtisztelő felkérést és kérte a közgyűlés valamennyi tagjának további támogatását.

***

    "Nem kísérelhetünk meg többet annál, minthogy megállapítsuk egy végtelenül hosszú út kezdetét és irányát. Bármilyen rendszeres és határozott teljességre való törekvés legalább is illuzió volna. A tökéletességet csakis az egyedi kutató érheti el, kizárólag olyan értelemben, hogy mindenről beszámol, amit képes volt meglátni." Carlos Castaneda idézetét választotta mottóul a Szövetség Sopronért Egyesület május 28-án, a Perkovátz Házban tartott sajtótájékoztatójának bevezetőjéhez.

Farkas Gábor sajtóreferens, dr. Gimesi Szabolcs polgármester, dr. Szekeres Csaba polgármester-jelölt

- Meggyőződésem, hogy a Szövetség Sopronért Egyesület megtalálta a megfelelő helyet a város közéletében - jelentette ki Dr. Szekeres Csaba elnök, aki hozzátette: ennek megfelelően kíván felkészülni az októberi önkormányzati választásokra

    Jellemzően három kulcsfontosságú fogalom határozza meg a szövetség jövőbeni munkájának eszmeiségét: Sopron város múltban gyökerező hagyományainak megőrzése, a "régi hírnévhez méltó", a tradíciók átmentését biztosító megújulás, és döntések hatékonyságát biztosító, a város életében való jelenlét folyamatossága.

-Amint azt dr. Szekeres Csaba hangsúlyozta, a polgármester személyének kérdése dr. Gimesi Szabolcs polgármester kezében volt, aki döntését a város érdekeit környezete és személyes élete viszonylatában mérlegelve hozta meg.

    Az addig közigazgatásban eltöltött 24 év ellenére "az ismeretlen sötétségbe való fejes ugrásra hasonlított" a polgármesteri szerep vállalása, amely, amint azt dr. Gimesi Szabolcs kijelentette, élete elmúlt 8 évét alapvetően megváltoztatta
- A szövetség közgyűlésére készülve egyre többször jutott eszembe az a 1994-es közgyűlés, amelyen a Szövetség Sopronért Egyesület nekivágott annak, hogy az önkormányzatiság első négy évében helyet és szerepet kapjon a város közéletében. Az első négy évben nem volt igazán elfogadott sem a Szövetség Sopronért Egyesület, sem annak polgármestere a város politikai közéletében – mondta a polgármester, aki felidézve az elmúlt nyolc év történéseit beszélt a nehéz helyzetekkel való szembenézés, a problémákra való megoldás-keresés gyötrelmeiről és nehézségeiről.
    A 98-as választások előtt másfél hónappal "robbant a Globex-bomba", amely szituációt minden erő a "maga hasznára igyekezett fordítani" - fogalmazott dr. Gimesi Szabolcs, aki kiemelte dr. Szekeres Csaba – a közismerten nagy vihart kavart és ma még lezáratlan Globex-ügyben – felajánlott segítségét és kifejtett tevékenységét.
Dr. Gimesi Szabolcs beszámolt dr. Szekeres Csaba munkájának eredményességéről, annak jó szellemiségéről, aki egyrészt azóta is a képviselőtestület tulajdonosi bizottságában a szövetség részéről delegált szakértőként vesz részt, másrészt meg 1998-99-től átvette a Szövetség Sopronért Egyesület elnöki pozícióját.
- Nem szabad egy székhez az utolsó lehetséges pillanatig ragaszkodni, nem szabad a legutolsó lehetséges pillanatig kihasználni egy beosztásnak az előnyét és varázsát - jelentette ki a polgármester, aki szerint mint ahogyan mindenkinek, úgy őneki is azt kell elsősorban figyelembe vennie, hogy mit kíván a város érdeke. "Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam", és a szövetség új meghirdetett eszmeisége – a megőrzés, a megújulás és a folytonosság –  gondolatait figyelembe véve, jutottam arra az elhatározásra, hogy nem vállalom a 2002. évi önkormányzati választásokon a polgármesteri tisztségért való indulást - jelentette ki dr. Gimesi Szabolcs..

    Nem nyugdíjas életre vágyik Sopron jelenlegi polgármestere. Elmondta, hogy képviselőként tudásával, a 8 év polgármesteri és 24 év köigazgatásban szerzett tapasztalatával, kapcsolatrendszerével szeretné támogatni a leendő új polgármester – termlészetesen a Szövetség Sopronért Egyesület jelöltjére dr. Szekeres Csabára gondolt – munkáját.
Úgy vélte, hogy az emberek igénylik, hogy állandó arcok legyenek körülöttük. Említést tett arról is, hogy korábban volt gyakorlata a hosszú polgármesteri szolgálati időszakoknak: Thurner Mihály 1918 és 1941 között volt Sopron polgármestere. Szekeres Csabának azt kívánta, hogy polgármesteri minőségében érje el legalább a Thurner Mihály kitöltött idejét.

    A továbbiakban dr. Gimesi Szabolcs kifejtette, hogy dr. Szekeres Csabát a polgármesteri tisztségre – többek között – jó szervezőkészsége, vezetői alkata, tisztessége, egyenessége és – a város kapcsolataiban fontos – német nyelvtudása miatt tartja alkalmasnak, olyannak, aki a várossal kapcsolatban egységes, szilárd és határozott jövőképpel rendelkezik. Kérdésre válaszolva dr. Gimesi Szabolcs polgármester kijelentette: minden jel szerint dr. Szekeres Csaba nem kapja meg "polgármesteri örökségül" a Globex-ügyet; a Szövetség Sopronért polgármester-jelöltje elmondta, hogy miután már a közelmúltban megtörtént egy vevő által 180 millió forint ügyvédi letétbe helyezése, gyakorlatilag a közgyűlés döntésén múlik, hogy még az önkormányzati választás előtt pont kerüljön a Globex-ügy végére.
    További kérdésre válaszolva dr. Szekeres Csaba kijelentette, hogy a Szövetség Sopronért Egyesület minden, a város érdekét szolgáló – a szövetség eszmeiségével azonosulni tudó – politikai erővel és civil szervezettel kész együttműködni. Az elkövetkező kampányról szólva dr. Gimesi Szabolcs azt is elmondta, hogy a szövetség kidolgozott egy etikai kódexet, amelynek tervezetét minden politikai párthoz eljuttatják. Ennek célja a választási kampány Sopron városhoz méltó hangvételének biztosítása.

Farkas Gábor, a Szövetség Sopronért sajtóreferense bemutatta a szervezet új emblémáját.
“Az az embléma rossz, amit meg kell magyarázni” – idézte Gerencsér Tamást, a Szövetség Sopronért Egyesület emblémájának tervezőjét. Ezért mi sem szeretnénk belemagyarázni semmit a képbe, úgy gondoljuk, önmagáért beszél és mindenkihez eltalál az az üzenet, amelyet mi az alkotóval közösen fontosnak tartunk jelentette ki.
- Egyesületünk vállalt küldetésének elvi alapja a nyitottság – nyitás – átláthatóság és az egyén - közösség két kulcsfontosságú gondolatköre - fejtette ki az embléma által hordozott üzenetet, amelyeket a következőkkel egészített ki:
- A civil politizálás gyakorlatában a helyi, tehát a közösségi érdeket tartjuk mértékadónak, készek vagyunk nyitni bármely közösségformáló elképzelés felé, amely alapvetésében ugyanezt vállalja. A politikai gyakorlat számunkra a közösségi történések, összefüggések, döntések átláthatóságát, az ügyek intézésének szakszerűségét jelenti. A közélet két egyenlő értékű része: a pártpolitika és a civil politika, mi úgy véljük, hogy a helyi civil politikai gyakorlatnak mi vagyunk a letéteményesei.