CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. május 29., szerda 21:35


Poncichterek asztala

Poncichterek asztala
A Vincellér Ház

    A Vincellér Ház, mint a soproni borvidék egyik vezető pincészete 1994-ben jött létre. Több, mint huszonöt hektár szőlőterülettel rendelkeznek a borvidéken. Tulajdonukban található a nagymúltú Széchenyi pince Fertőbozon, ahol folyamatos fejlesztéseket eszközölnek. Ennek köszönhetően tavaly egy újfahordós érlelőágat alakítottak ki, mely hosszútávon garantálni fogja boraik fejlődését.
    A pince Kékfrankosa mélyrubin színnel rendelkezik. Markáns illatában szépen tűnnek fel a piros gyümölcsök jegyei, melyből leg-inkább a meggy emelkedik ki. Karakteres, fűszeres íze kellemesen harmonizál savaival és alkoholtartalmával. Cserzőanyagai mára jelentősen finomodtak, kerekedtek, de még néhány évig elegendő tartalékot sejtetnek. Lecsengésében fanyarság és finom kesernye érezhető. A bor sajátos átmenetet képez a néhány évtizeddel ezelőtti Kékfrankosok és az új szelek által életre keltett stílus között.

Gasztronómia
 
Mészáros Tibor éttermi mester a Corso étterem üzletvezetője az alábbi ételt ajánlja figyelmükbe.

Ropogós Kacsapecsenye aszaltszilvás párolt káposztával.

Hozzávalók:
2 db egész kacsamell, 20 db aszaltszilva, fél kg fehér, fél kg vörös káposzta , 10 dkg vöröshagyma, 1dkg szegfűszeg, 2dl vörösbor a fenti borból, 1dkg fahéj, só, cukor, kömény ízlés szerint.
A kacsákat előkészítjük, sózzuk, fűszerezzük, majd sütőben ropogósra sütjük. A szokásos módon párolt káposztát készítünk, közben a kimagozott aszalt szilvát kevés vörösborral, szegfű-szeggel, fahéjjal megfőzzük. Ha félig elkészült, hozzáadjuk a párolt káposztát és együtt készre pároljuk. Köretként burgonyapürét kínálunk hozzá.

Szerkesztette: Rosenmayer András