CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. április 17., szombat 00:00


Megkérdezték a romániai magyarokat

Kolozsvári tudósítónk írása

Az RMDSZ felkérésére

Megkérdezték a romániai magyarokat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendelésére közvélemény- kutatást tartott Romániában a Magyar Etnikumközi Központ a magyar ajkú lakosság soraiban. Ebből kiderült, hogy a romániában élő magyar kisebbség a szociális és a gazdasági gondokat tekinti legnagyobb szívügyének. Szerintük a legégetőbb problemák: az infláció, a munkanélküliség, az életszínvonal, és az adózás területe. A legelismertebb, legkiegyensúlyozottabb vezetőiknek Markó Bélát és Frunda Györgyöt tartják.

A felmérésből ugyanakkor arra is fény derült, hogy a magyarok a felgyorsított kapitalizmusra való áttérést és több bizalmat szeretnének. A megkérdezettek úgy látják, hogy az érdekképviseleti pártot az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, az anyanyelvi oktatás, az anyanyelv használatának a közigazgatásban való biztosítása, a kulturális és területi autonómia kérdései foglalkoztatják főleg, és kevesebb figyelmet tulajdonít a munkanélküliség, az életszínvonallal kapcsolatos kérdéseknek.

Ami az autonóm magyar nyelvű egyetem kérdését illeti, a megkérdezettek 79.3 százaléka vallja, hogy az egyetemlétesítést nem szabad feladni, csupán 20.8 százalék tartja a jelenlegi helyzetben a legégetőbb kérdésnek a Bolyai Egyetem problémáját.

A közvélemény-kutatás kiterjedt a lakosság "médiafogyasztására" is. 29 százalékuk szerint a magyarországi televízióadók tükrözik a legreálisabban az RMDSZ helyzetét, s a romániai magyarság politikai életet. A romániai magyar lakosság alig 31 százaléka olvas rendszeresen helyi magyar napilapot, 5 százalékuk inkább a helyi román újságot olvassa, további 2 százalék az országos román napilapot, 5 százalék országos magyar napilapot olvas. A legnézettebb televiziós csatorna a Duna TV, a magyarországi TV2, majd a romániai kereskedelmi adó, a PROTV.

Szőcs Andrea Enikő, Kolozsvár (Románia)