CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. június 02., vasárnap 23:26


A Magyar Nőorvos Társaság Észak-Dunántúli Szekciójának I. Tudományos ülése.

A Magyar Nőorvos Társaság Észak-Dunántúli Szekciójának
I. Tudományos ülése.

A 2002. május 31-én Sopronban a Pannonia Med Hotel Európa termében rendezett konferencia szünetében Dr. Csécsei Károlyt a soproni Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosát, a tudományos ülés szervező bizottságának elnökét a szekció megalakulásáról kérdeztük:

2001 június 14-én alakult meg Győrött a Magyar Nőorvos Társaság Észak-Dunántúli Szekciója, ennek Magyarországon más régiókban már van hagyománya. Több mint másfél évtizede működnek a kelet-magyarországi, észak-kelet magyarországi, a dél-magyarországi, a dél-dunántúli és budapesti szekciók

A társaság több mint 2000 nőgyógyászt számlál és ennek az összefogó szervezetéből  próbáltunk egy szekciót létrehozni. Ez a Balaton vonalától északra eső négy megyét foglalja magában, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket.
A tizennyolc fekvőbeteg intézmény szülészeti, nőgyógyászati osztályán tevékenykedő szakorvosok mellett a mintegy 140 szülész-nőgyógyászt tömörítő szekció ebben a négy megyében még magába foglalja azokat a nőgyógyász szakembereket, szakorvosokat, akik a függetlenített terhes tanácsadásokban, a függetlenített onkológiai gondozókban, vagy önálló nőgyógyászati szakrendelésekben dolgoznak.
A szekciót már több mint egy éve próbálták megalakítani, de a kísérletezések nem jártak sikerrel. Most egy évvel ezelőtt, a győri infektológiai koferencián a Társaság jelenlegi elnöke Dr. Gardó Sándor professzor megalakította Magyar Nőorvos Társaság Észak-Dunántúli Szekcióját.

Miért fontos a regionalitás?

Azért mert 50-100 kilométeres körzetben sokkal könnyebb egymással kapcsolatot létesíten. A betegek nagyobb intézménybe történő irányítását, vagy ellátását illetően, nekünk a progresszív betegellátás – azaz a súlyosabb betegeket a nagyobb centrumok látják el – elveit is figyelembe véve nagyon fontos a szoros együttműködés.

Fontos, hogy személyesen is ismerjük egymást, mert annak ellenére, hogy harminc éve dolgozom a szakmában, a fiatal korosztályt nem ismerem. A kisebb régiót tekintve közvetlen személyes kapcsolatban vagyunk, tehát a győriek, kapuváriak, a csornaiak, a soproniak és a mosonmagyaróváriak valamint a Pápán dolgozó szülész-nőgyógyászok személyesen is ismerjük egymást, most ez a régió tágult, Esztergomtól Sopronig tart.
Ezenkívül a teljes szülész-nőgyógyász társadalmat összefogó konferenciákat ritkábban rendeznek. A Magyar Nőorvos Társaságnak augusztusban lesz a huszonhetedik országos nemzeti konferenciája Budapesten, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke és az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója Dr. Pap Zoltán vezetésével, aki megtisztelte jelenlétévek konferenciánkat. Ugyanakkor szükség van gyakoribb, közvetlenebb megbeszélésekre, ezt próbálja egy ilyen regionális szekció feladatául tűzni, és az évenként más-más a régióhoz tartozó városban megrendezendő tudományos ülés szolgálni.
Elsősorban gyakorlati kérdéseket vitatunk meg. Az említett intézmények nem egyetemi klinikák, nem az alapkutatással foglalkoznak. A mindennapi betegellátással kapcsolatos, elsősorban diagnosztikai másodsorban terápiás kérdésekkel foglalkozik a tudományos ülés.

Az ülésen elhangzott tapasztalatokat, az elhangzott információk alapján, közvetlenül tudják alkalmazni a gyakorlatban?

Az előadásoknak közvetlen gyakorlati következményei vannak. A székesfehérvári kollégák tapasztalataiból a mindennapi betegellátás diagnosztikai és kezelés, gyógyítás, gyógyszeres, vagy műtétes terápia tapasztalataiból mi éppúgy tudunk tanulni, mint ők a mi tapasztalatainkból.

A konferencián létrejöhetnek olyan megállapodások a melyek a gyakorlati tapasztalatok megismerését segítik elő az egymás intézményébe való látogatással?

Létrejöhetnek ilyenek is, és mivel ez egy kisebb volumenű regionális szekció, így sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a hivatalos kapcsolatokon kívül baráti, személyes beszélgetések kapcsán olyan információkhoz jussunk, amelyekre más, nagyobb rendezvényeken kevésbé van esély, vagy lehetőség.

A konferencián hetven regisztrált vendég vesz részt, egy előadás és hat poszter került bemutatásra, az egynapos konferencián elhangzó harmincegy előadás társszerzőinek a száma meghaladja a hetvenet, tehát a szekciót alkotó tagok több mint a fele fontosnak tartotta a konferencián való megjelenést.

sztoth