CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. június 03., hétfő 12:27


Trianoni Békeszerzõdés évvfordulója-'Kétnyelvûség-Kisebbségek lehetõségei Európában'- A Lions Club jótékonysági rendezvénye - 'Megnyitották' az Ilona-aknát Récényben

Soproni hírek, események

A Trianoni Békeszerzõdés évfordulóján, június 4-én, kedden 18 órakor a Soproni Erdélyi Kör megemlékezést tart a Millenniumi Emlékmûnél, a Barátság-parkban. (Béke út és József Attila út sarkán). Beszédet mond Loves Gyula öregcserkész, közremûködik Sarkady Sándor.A megemlékezést követõen a rendezvény helyszínétõl békés felvonulás indul a Hûség Zászlóhoz. tervezett útvonal: Barátság Park - Béke u. - Batsányi u. - Deák tér - Mátyás király u. - Széchenyi tér - Hûség Zászló.

"Kétnyelvûség-Kisebbségek lehetõségei Európában" Három európai kisebbség, négy ország, a mindannyiukat egybekötõ kultúra és hagyományok bemutatója volt a hétvégén Kópházán a mûvelõdési házban.
Badeneisenkappel, Grosswarasdorf (Szabadbáránd), Cottbus és Kópháza három ország, látszólag négyteljesen eltérõ földrajzi környezet.A Gradistyei horvát, németországi szorb és karintiai szlovén diákok hároméves közös munkájának eredményeirõl adtak számot ebben a tanévben. A "Kéznyelvûség-Kisebbségek lehetõségei Európában" címû projekt támogatása az EU Comenius-programjának keretébõl valósulhatott meg.(Kisalföld)

A Lions Club Soproni Szervezete hagyományos báljára került sor szombaton. A jótékony célú rendezvényen 1 millió 600 ezer forint gyûlt össze, amely bevételt a rászoruló, cukorbeteg gyerekek táboroztatására fordítják a szervezõk.

"Megnyitották" az Ilona-aknát. Vasárnap megnyitották Ritzing (Récény) és Brennbergbánya között a határt, azért, hogy minél többen résztvehessenek az osztrák település által szervezett bányászünnepségen. Az egykori Ilona-akna közelében a récényiek a múlt évben építették fel a bányalejárat mását. hagyományos szentmisét és ünnepséget tartottak a brennbergiekkel együtt az ideiglenes megnyitott határátkelõhelynek köszönhetõen. A vasfüggöny leereszkedéséig a hegyi falvak lakóinak a bánya adott munkát. Szabadon mozoghattak, a récényiek Brennbergben, a brennbergiek récényben szálltak a föld alá. A vasárnapi ünnepségen a résztvevõket Nikole wessely, a helyi faluszépítõ egyeseület elnöke köszöntötte a résztvevõket, Herbert Gmeiner polgármester felidézte a település történetét. Dr. Payer Erzsébet soproni alpolgármester jelképesnek nevezte az Ilona-akna újranyitását, abban az értelemben, hogy az az ideiglenesen megnyitott határátkelõvel együtt nem elválasztja, hanem összeköti a két település lakosságát. A rendezvényen a brennbergbányai Borbála-kórus németül és magyarul énekelt Bányász-himnuszában is gyönyörködhettek a vendégek.(Kisalföld)

Alapításának 150. évfordulóját ünneplõ Széchenyi István Gimnázium jubileumi rendezvénysorozatának részeként a gimnáziumban tanult sporthírességek találkoztak szombaton. Dr. Tihanyi József, volt atlétaválogatott, valamint Keglovits László labdarugó olimpiai bajnok is jelen volt az eseményen. A délelõtti baráti beszélgetést a mostani és a régi diákok kosármérkõzése követte, amely az utóbbiak gyõzelmével végzõdött.