CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. jĂşnius 16., szerda 00:00


Könnyűzenei tehetségkutatás Brassóban

Kolozsvári tudósítónk írása

Még sztriptíz is akadt...

Gaudeamus- fesztivál

Május közepén Brassóban könnyűzenei fesztivál zajlott, három napon át diákok hallatták hangjukat. Hosszas mérlegelés után a zsüri elnöke, a Németországban élő zeneszerző és producer, Eigner László - kinek örömére, kinek bánatára - felolvasta a győztesek neveit. A pálmát a bukaresti Zenekonzervatórium végzőse, a tehetséges Madalina Manolache vitte el.

Lavinia Nastase is bekerült a döntőbe, aki "pusztán", azaz szinte meztelenül énekelt - ennyi róható a fesztivál kritikai számlájára.

A versenyeket, próbákat bulik, koncertek, kirándulások, színházi előadások váltogatták. Fellépett a Valahia, Iasi városából a Sorsok rockeggyüttes.

Laurentiu Cazan énekesnek leáldozóban van a csillaga, rajongói egyszerűen elunták és magára hagyták a színpadon. Koncert közben volt időm szemügyre venni a Dialógos lányok, fiúk reklámhadjáratát, a kék és narancsszínű lufik osztogatását, ritkán egy-egy narancs pólót is adtak. Az első helyezett mobiltelefonnal térhetett vissza az egyetem padsoraiba.

Valentin Muntean, a brassói Diákművelődési Ház igazgatója, a Gaudeamus fő szervezője megválaszolatlanul hagyta kérdésemet - miként került sztriptíz a döntőbe? -, de beavatott a rendezvény történetébe. Elmondta, immár négy éve adnak otthont a könnyüzenei fesztiválnak, mely eddig is több fiatalt indított már el a zenei pályán. Reményét fejezte ki, hogy a Diákművelődési Ház és a Diákok ligája szervezte Gaudeamus-verseny egyszer majd a Mamaiai Könnyűzenei Fesztivál elődöntője lehet.

Szőcs Andrea Enikő, Kolozsvár (Románia)