CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. jĂşnius 05., szerda 23:52


Megyei Ünnepi Könyvhét-nyitó Sopronban

Megyei Ünnepi Könyhét-nyitó Sopronban

    A Győr-Moson-Sopron megyei könyvhét ünnepélyes megnyitóján a B.W. Pannónia Hotel Európa-termében a Műhely kulturális folyóirat Tenger – három kötetből álló – tematikus különszáma körül ült össze a könyvet, az írást, az olvasást ünnepelni vágyó, (vagy legalább is a könyvvel találkozni akarók) közössége.
    Horváth Csaba a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója bevezetőjét követően Sopron város nevében  dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit. A gondolatok irodalmi magasságokba emelkedésének helyet ad Sopron, az  irodalmi hagyományaira büszke és sokszínű kultúrájú város. A magyarságunk megőrzésének fontos eszköze az írott szóval való folyamatos találkozás - hangsúlyozta a polgármester.

Tölli Balázs, Karátson Endre, Villányi László, Ivanics Ferenc, dr. Gimesi Szabolcs, Horváth Csaba, Jász Attila

    Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése elnöke ünnepi megnyitó beszédében emlékezett Széchényi Ferenc múzeum- és könyvtáralapítóra, kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben tapasztalt hullámvölgyek ellenére a harmadik évezred elején szükség van a könyvre.
    Az est további részében Villányi Lászlóval a Műhely főszerkesztőjével, Karátson Endre íróval és Jász Attila költővel Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatója beszélgetett.
    A Győrben  kéthavonta megjelenő Műhely kulturális folyóirat igen jó kapcsolatokat ápol a Berzsenyi Líceummal, Dalos Margit és Kerék Imre soproni alkotókat pedig megbecsült és szeretett szerzői között tudja. A jelenlegi három számban megjelent "tenger-irodalom" alkotásaiból a Berzsenyi Dániel Líceum diákjai olvastak fel.

    Megyei könyvhét kezdődött el Sopronban, egy könyvvé összeállt folyóirattal. Több néhány dekagrammnyi papírnál és nyomdafestéknél, néhány ezer betűnél a könyv, és az, amivel mindezeknél több, teszi a könyvet könyvvé: talán a gondolat, az eszme.
    Az irodalommal való találkozás, a könyvre való figyelés alkalmával a vendégek könyvhétről alkotott vélenyüket is elmondták.
Légüres térben van a könyvszakma, vélte Jász Attila. Rossz a terjesztés, néhány mamut-kiadó uralja a piacot, vannak kiadók, amelyek már az Ünnepi Könyvhét előtt piacra dobják könyvheti kínálatukat. Hiányérzettel maradt a költő a könyvheti katalógus átlapozása után, és úgy véli, hogy az üzleti szellem átformálta az Ünnepi Könyvhét naiv örömét.
    

Villányi László, akinek a munkája révén az év minden hete könyvhét, tulajdonképpen örül annak, hogy létezik egy olyan alkalom, amikor reklámot és nagyobb figyelmet kap a könyv, az irodalom és mindenki, aki ezen a területen munkálkodik. Az Esterházy-könyv pedig egyik példája annak, hogy a közgondolkodásra is hatással lehet egy-egy könyvheti alkalomkor megjelenő mű.
    Karátson Endre, a "messziről jött" ember, évről-évre megújuló eseményt lát a könyvhétben, amelynek 1990-ig tartó időszakára visszatekintve egy jól meghatározható fejlődési iránya is kirajzolódik. "Szabadon beszélésének" időszakától kezdve, külföldi hatások alatt, belső ösztönzésre új stílus mutatkozik meg a magyar irodalomban - fejtette ki az író, aki szükségesnek és hasznosnak nevezte az írók és olvasóik alkalmakkénti találkozását.
A közreműködő diákok, amint az a beszélgetés során kiderült, maguk választhatták ki a tenger-számokból a felolvasott műveket, a tengert idézőket, a valós tengerparti élményekből, vagy az elképzeltekből, a belső tengerből ihletetteket.
    Telitalálat volt a könyheti megnyitó vendégeinek kiválasztása, bizonyosodott meg az a kevés számú résztvevő, aki nem "hivatalból",  jött el a rendezvényre, mert bepillantást nyert az irodalom(alkotás) különös  műhelyébe(Műhelyébe), egy különleges világba, amely sok hasonlóságot mutat a Paul Valéry Pillantás a tengerre című, címadó írásában olvasottakkal:
"Ki ne szállt volna le már gondolatban ebbe a mélyvilágba?...
A sziklákra vagy az iszapra, a kagylóágyra vagy növényzetre néha-néha, egy hosszú süllyedés végén, ernyedten, álomra készülődve leereszkedik egy hajó óriási törzse: teleszívta magát. Itt kétezer méter mélységben, itt őrzi magában a Titanic kultúránk csaknem teljes anyagi tárházát: gépeket, ékszereket, egy bizonyos korszak divatjának nyomait..."

***

A könyveti rendezvény-sorozat folytatódik: június 7-én, 18 órakor a B. W. Pannonia Európa-termében rendezik meg Vujity Tvrtko estjét.