Aktuális hírek
2007-től
Észak-, és Dél-dunántúli régiók kiépítését tervezik
Magyarország uniós csatlakozását követően a kormányzat
célszerűnek látná a dunántúli régiók átszervezését - hangzott el egy szombathelyi
konferencián. A Martineum Akadémia tanácskozásának témája a tudásalapú
régió és információs társadalom kiépítése volt. Elhangzott: a kormány tervei
szerint 2007-től Észak-, és Dél-dunántúli régiók kiépítését tervezik.
Munkaerőhelyzet - Nyugat-Dunántúl
Munkaerő és piackutatás, ez volt annak a reprezentatív
felmérésnek a címe, amit az idei tanévben végeztek a Nyugat-Magyarországi
Egyetem közgazdász hallgatói. A tanulók 134 céget kerestek meg kérdőíveikkel.
A tapasztalataik azt mutatják, hogy szakmai gyakorlat nélkül nehezen tudnak
elhelyezkedni a diploma megszerzése után.
Nem kell az adomány? - Sopron
A bölcsőhalál megelőzésére szolgáló készüléket ajándékozott
a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályának az Inkubátor a Koraszülöttekért
Alapítvány. A hét éve alakult szervezet eddig 150 millió forint értékben
adományozott életmentő orvosi műszereket a rászorulóknak. A rászoruló családok
az alapítvány segítségével évek óta térítésmentesen hozzájuthatnak a speciális
készülékhez, amely azonnal jelzi, ha a baba nem lélegzik. A szervezet most
a soproni Erzsébet Kórház Gyermekosztályának is átadott egyet, ám úgy tűnik,
nem ebben a városban van arra a legnagyobb szükség. Dr. Tóth Péter, a soproni
Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa elmondta: az egészségügyi intézmény
két éve felújított gyermek-osztályán van elég az életmentő készülékből,
inkább néhány igazán drága készülék beszerzése okoz gondot.
Segítség az önkénteseknek - Tapolca
Az országban másodikként Tapolcán helyezték üzembe azt
az új híradó-ügyeleti rendszert, amit kifejezetten az önkéntes tűzoltóságok
számára fejleszttettek ki. A tapolcai tűzoltóság az Országos Katasztrófavédelmi
Főigazgatóság pályázatán nyerte a 4 millió forint értékű berendezést.
Ünnepi Könyvhét - Sopron
“A tenger tesz azzá az emberré, aki lenni akarok.” Paul
Valéry tengerről írott ars poeticája szolgált mottójául a Győr-Moson-Sopron
Megyei Ünnepi Könyvhét megnyitójának. A soproni rendezvényen mutatták be
ugyanis a Műhely folyóirat tematikus számait. A megyei és a soproni könyvtár
által közösen szervezett rendezvény gerincét a megyei folyóirat három összevont
száma adta. Az esten bemutatkoztak a kiadvány szerkesztői, a folyóirat
prózáiból pedig a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum diákjai adtak ízelítőt.
Az Ünnepi Könyvhét történetét Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke,
országgyűlési képviselő elevenítette fel, aki köszöntőjében kiemelte: az
1927- ben első alkalommal elindított Ünnepi Könyvnapok után, 50 évvel később
rendezték az első hivatalos Ünnepi Könyvhetet. A politikus hangsúlyozta:
“a könyvek egyre inkább elkerülhetetlen útitársainkká és szellemi forrásainkká
válnak rohanó világunkban.”
Lovas turizmus - Csallóköz
A csallóközi Dunatőkésen mindenki csak Czajlik ranchnak
nevezi azt a lovas tanyát, ahol családi vállalkozásban folyik lovasoktatás.
A felvidéki magyar falvakban nem terjedt még el a falusi turizmus, bár
nagy lehetőségek rejlenek benne. Czajlikék öt lovat tartanak, és sérült
gyerekek rehabilitációjában is részt vesznek.
Fafaragó tábor - Vonyarcvashegy
A Stáció sorozat utolsó elemeit készítik a vonyarcvashegyi
fafaragó táborban. Az embernagyságú szobrot a helyi búcsú napján avatják
fel a Szent Mihály dombon. A hat éve működő fafaragó táborban az elmúlt
években már készítettek játszótéri eszközöket és gyermekjátékokat is. A
művészek és szervezők szeretnék, ha a Kápolna és környéke zarándokhellyé
alakulna.
Éjszakai halászat - Keszthely
Napi 15-20 mázsa busát fognak ki éjszakánként a Keszthelyi
Halászati Rt. munkatársai. A részvénytársaság hálóiba őszig kizárólag ez
a fajta hal kerül. Esténként két halászhajó indul a tó déli partján. A
napi zsákmány eléri a 20 mázsát is, ami a szakemberek szerint jónak számít.
A kifogott példányokat feldolgozó üzemekbe szállítják, ahol fél kg-os kiszerelésbe
csomagolják a halakat. Az ínyencek szerint a legfinomabb busából készült
étel a fasirozott, amelyet filézés, és darálás után ugyanúgy fűszereznek,
mint a hagyományos vagdalthúst.
|