CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2002. jĂşnius 08., szombat 00:22


Cesky Krumlov - ismerkedés a sikeres kisvárossal

Cesky Krumlov - ismerkedés a sikeres kisvárossal

    A hármas – osztrák-cseh-német – határ közelében fekszik Cesky Krumlov, az egyik legszebb, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított csehországi kisváros.
    A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében – a Magyar Turizmus Rt. Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága és Sopron polgármestere támogatásával – a kamara turizmus és építőipari szakosztálya tagjai szakmai tanulmányúton ismerkedtek a kisváros idegenforgalmi és műemlékvédelmi és városvédelmi tevékenységével. A kamaratagokon kívül a turista-látványosságokban gazdag városban tett látogatásra Sopron város önkormányzati képviselői is meghívást kaptak.

    A soproni küldöttséget a Hotel Ruze jezsuita-termében Antonin Princ Cesky Krumlov polgármestere, Jan Vondrous az atlanti együttműködés egyesületének elnöke, Miroslav Reitinger, Jitka Zigmundova a Cesky Krumlov-i Fejlesztési Alap munkatársai és Lubor Mrázek informatikai irodavezető fogadták.
    A vendéglátók elmondták, hogy Cesky Krumlov városa 1991-ben 333 ezer KC tőkével alapította meg a Cesky Krumlov-i Fejlesztési Alapot. A korlátolt felelősségű társaság egyik fő tevékenysége az ingatlan- és vagyonkezelés. A rendszerváltás után a történelmi városközpont háromszáz, akkor még állami tulajdonban és igen rossz műszaki állapotban lévő műemléképületét kapta meg a város. A történelmi belváros turisztikai lehetőségei feltérképezésére – a kulturális értékek megőrzésével egy időben megvalósuló – fejlesztési tanulmány készült, amely a turisztikai adottságok maximális kihasználásának lehetőségét is előtérbe helyezte. A Fejlesztési Alap másik fő területe az idegenforgalom fejlesztése, valamint a további beruházások, fejlesztések megvalósítása, amint azt a vendéglátók hangsúlyozták, a város érdekeinek és elképzeléseivel összhangban. A városüzemeltetés további feladatait is a Fejlesztési Alap látja el, amely mintegy harminc fős alkalmazottal és három fős ügyvezetői apparátussal végzi a munkáját. A város nagyobb döntési szabadsága, úgy vélik, erősíti az önkormányzat felelősségtudatát.
    A 15 ezer lakost számláló városkában évente megforduló másfél millió turista komoly feladatokat ró a városvezetésre, amely, a polgármester szerint, figyelmet fordít a lakosság mindennapi életterének és életvitelének, valamint a turisták igényeinek való megfelelés közötti egyensúly megteremtésére.
    Cesky Krumlov Európa értékeket felvonultató városai között megtalálta a maga helyét - mondta Jitka Zigmundova, aki beszélt arról, hogy Csehország harmadik leglátogatottabb városa Prága és Kutná Hora után, Cesky Krumlov. A 7 hónapos – áprilistól-októberig tartó – turisztikai szezonban 500 szálloda, (feleszámban négy- és öt csillagos), magánpanziók biztosítják a vendégek szálláshelyét; 130 vendéglőben és étteremben élvezhetik a turisták a gasztronómia helyi remekeit, amelyek között van egy, magyarul beszélő felszolgáló személyzettel, magyar étlappal és magyaros fogásokkal.
    Az idegenforgalom jelentős a város életében. Őrzik a város egyedülálló történelmi jellegét, úgy, hogy egyidejűleg a minőségi turizmus céljaira használják azt. Számos kulturális program között is válogathat az idelátogató: 7 múzeum, 20 galéria és évi hét alkalommal rendezett zenei fesztivál várja a szórakozási lehetőségeket keresőket, a jelentős forgalmat bonyolító konferencia-turizmus mellett.
    1997-ben fejlesztették ki a város és térsége információs rendszerét. Amint arról Lubor Mrázek beszélt a város és környékének bemutatása mellett ma már a Hivatalos információs rendszer társulás projektje révén komplex, helytálló, hivatalos, szakmailag garantált és folyamatosan frissített információgyűjtemény áll az internetezők rendelkezésére Cesky Krumlovról.
    A két város Cesky Krumlov és Sopron polgármestere sok hasonlóságot vélt felfedezni a két település között. Dr. Gimesi Szabolcs, aki a vendéglátóknak Sopron történelméről és jelenéről is beszélt ez alkalommal meghívta Antonin Princ polgármestert egy soproni látogatásra, aki a meghívást örömmel fogadta el.

    A szakmai program további részében a soproni vendégek városnézésen, sörgyár-, múzeum-, és tárlat-látogatáson vettek részt.

    Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hasznosnak és tanulságosnak minősítette az utat, amelyen egy gazdag múltú, izgató jelenű és ígéretes jövőjű kisváros fejlődési pályáját megismerve, a hazai, soproni környezetben is hasznosítható, megvalósítható hozadéka is lehet majd az Cesky Krumlov-ban tapasztaltaknak.


Fotó: Kisalföld

Cesky Krumlov honlapja