CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. július 04., vasárnap 00:00


Kínai bevándorló-árusok Pesten

Kolozsvári tudósítónk riportja

Kínai bevándorló-árusok Pesten

Van akit zavar, van akit nem

Fiatal kolozsvári tudósítónk - miközben szorgalmasan látogatta az újságírók nyári továbbképzőjét - nyitott szemmel és témára igencsak éhesen, mi több: egészséges kritikával megáldva (ezt előző, "Üdvözlet Budapestről" c. írásából is láthattuk) járta fővárosunk utcáit. Persze mi mást láthatott, mint amit a sokat megélt pestiek. Az immár három éve publikáló, de még egyetemre járó Kollégánk egy diáklapot is szerkeszt, és a lakóhelyén megjelenő Szabadság napilap munkatársa. Ezúttal sem könnyű témát dolgozott fel riportjában. (A rovatvezető előszava.)

Magyarország az utóbbi években - sokak szerint - kompországgá alakult át. Sok a bevándorló, elsősorban a kínaiak áru-dömpingje szembetűnő. Kíváncsi voltam, az anyaországi magyarok mit szólnak mindehhez, mi a véleményük a kínai bevándorlókról?

Elsőként egy nyugdíjas válaszol:

- Egy a véleményem, menjenek haza! Én sem vándorlok ki, ők is maradjanak ott, ahol vannak. Nem járok kínai étterembe, és kínai árut sem veszek.

Vállalkozó a foglalkozása annak, akinek így teszem fel a kérdést:
- Egy kínai vállalkozó szeretne éttermet nyitni a vidéken. Zavarná ez önt?

- Nem zavarna. De hozzáteszem, marhák voltunk, hogy beengedtük őket.

Újra egy nyugdíjas szól hozzá:

- Utálom őket... Mindenbe beleütik az orrukat, az összes üzletben benne vannak. Nem szoktam tőlük vásárolni.

Mérnökként dolgozik, aki másképp fogalmaz:

- Nem zavarna, sőt, szeretem a kínai konyhát. A bevándorlásról pedig annyit, hogy hadd jöjjenek, mert olcsóbb az árujuk és mindenki számára elérhető.

Háztartásbeli a következő alanyom:

- Tőlem ezek a kínai bevándorlók itt lehetnek, de már sokan vannak. Nagyon ritkán vásárolok tőlük árut.

Ismét egy nyugdíjas:

- Engem nem zavarnak, mert szerintem kétféle ember van, rendes vagy nem rendes. Teljesen mindegy a neme, bőrszíne, ha becsületesen végzi a munkáját, szívesen látom őket.

Diák jön, szintén megkérdezem a témáról:

- Nincsenek faji előítéleteim. Nem érint az ügy, ismeretlenül nem tudok véleményt mondani róluk, hogy egyáltalán jó-e az, hogy itt vannak, vagy sem? Ritkán, da szoktam vásárolni tőlük árut. Jó, hogy vannak, mert bár nem ugyanaz a minőség, mint a márkás áruk esetében, de az alacsony árak miatt könnyen elérhetőek a lakosság számára. Negatívum annyi, hogy most már mind több és több van belőlük, aztán meg minket fognak szépen kitúrni az országunkból.

Az utolsó előtti nyugdíjas véleménye:

- Már nagyon sok a bevándorló és kevés a magyar. A harmincas években több volt a magyar, ma meg már egyre kevesebb... Mivel a textiliparunk szinte teljesen megszűnt, jó, hogy hoznak be olcsó árut.

Tanárember is véleményt alkot:

- Tisztelem a kínaiakat, mert mind szorgalamsak. Amott van egy kínai vállakozó, nagyon rendes, miért zavarna a jelenléte? Kicsi fizetésemből csak néha telik arra, hogy kirohanjak a piacra vásárolni. A kabátom például kínai.

Utolsó nyugdíjas alanyom így fogalmaz:

- Nem zavarnak a kínaiak. Nagy részük a Kínához visszacsatolt részből jött. Ezek nem törnek be, nem verekednek, mint egyesek.

Végül egy vállakozó, aki kínaiaktól vásárolja az árut:

- Munkakapcsolatban vagyok velük, nincs semmi véleményem róluk.

Szőcs Andrea Enikő, Kolozsvár (Románia)