Rovat: Borváros
2002. június 17., hétfő 13:29
Poncichterek asztala
Poncichterek asztala
A nyaranta igazi vendégjárásként megélhető Jandl pince, sajátos kötődése
a roséhoz könnyen megérthető. Közel a Fertő tó és a nyugodt már-már mediterrán
környezetben, napernyő alatt jólesik kortyolgatni a bort. A család
fertőrákosi pincéjében 1994 óta ké-szül palackozott rosé. Talán az eddigi
csúcs az 1999-es évjárat, ahol szinte minden találkozott! A tavalyi évjárat
ugyan kedvezett az élénk savak kialakulásának, de színanyag és a gyümölcs
érettsége terén bizony elég gyengén teljesített. Halvány rózsaszín , érdekes
barack árnyalat jellemzi a bor színét. Illatában feltűnnek a klasszikus
rosét meghatározó gyümölcsök , ribizli, málna, de feltűnik a banán és az
őszibarack kiséretében egy ki édes íz is. Ízét szintén meghatározza
a málna és lehletnyi fanyarságával a cseresznyét is eszünkbe
juttatja. Egyensúlya nagyon jó, alkoholtartalma
nem teszi kicsit sem nehézkessé. A bort végigkíséri a már említett
pici cukortartalom, mely azonban érzetre félszáraznak tűnik.
EZ TÖRTÉNT... Május 25-26 án rendezte meg a Sopron Városi Fúvószenekar
a XI. Borünnepet.
GASZTRONÓMIA KAPROS JUHTÚRÓS PULYKAMELL Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet pulykamell filé, 20 dkg juhtúró, 1 csomag kapor, só, bors ízlés szerint. A pulykamellket előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, enyhén kiverjük, majd
megtöltjük a túróval. A juhtúrót erős aromája miatt nem fűszerezzük! Ha
túl kemény állagú lenne a juhtúró, úgy kevés szódavízzel tudjuk formázni.
A megtisztított kaprot összevágjuk és a juhtúróba tesszük. A pulykamellek
összehajtásakor vigyázzunk, hogy csak a széleit nyomkodjuk meg! A szokásos
módon zyemlyemorzsával bundázzuk és felhevített olajban kisütjük.
Szerkeszti: Rosenmayer András |