CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. június 17., hétfő 13:29


Poncichterek asztala

Poncichterek asztala

    A nyaranta igazi vendégjárásként megélhető Jandl pince, sajátos kötődése a roséhoz könnyen megérthető. Közel a Fertő tó és a nyugodt már-már mediterrán környezetben, napernyő alatt jólesik kortyolgatni  a bort. A család fertőrákosi pincéjében 1994 óta ké-szül palackozott rosé. Talán az eddigi csúcs az 1999-es évjárat, ahol szinte minden találkozott! A tavalyi évjárat ugyan kedvezett az élénk savak kialakulásának, de színanyag és a gyümölcs érettsége terén bizony elég gyengén teljesített. Halvány rózsaszín , érdekes barack árnyalat jellemzi a bor színét. Illatában feltűnnek a klasszikus  rosét meghatározó gyümölcsök , ribizli, málna, de feltűnik a banán és az őszibarack kiséretében egy ki édes íz is. Ízét szintén meghatározza  a  málna és lehletnyi fanyarságával a cseresznyét is   eszünkbe juttatja.      Egyensúlya  nagyon jó, alkoholtartalma nem teszi kicsit sem nehézkessé. A bort végigkíséri a már említett  pici cukortartalom, mely azonban érzetre félszáraznak tűnik.
    Savai, mint ahogy azt vártuk üdék, frissek szinte ropogóssá teszik a bort. Jól behűtve nyári asztalok  dísze lehet!
 

EZ TÖRTÉNT...

    Május 25-26 án rendezte meg a Sopron Városi Fúvószenekar a XI. Borünnepet.
    A rendezvény előtt nagyon jó bevezetőnek bizonyult, hogy 23.-án a villányi Gere Attila, 24.-én pedig a kisharsányi Vylyan vendégeskedett városunkban!
    Külön emelte a Borünnep fényét, hogy idén Bányász, Kohász, Erdész találkozóval is kiegészült a rendezvény, így a három  szakág itt tartózkodó képviselői is megízlelhették a legfinomabb nedűket.
    A borvidék képviseletében megjelentek a legjobb termelők, borozók, borkimérések képviselői. Érdekességek, borpremierek követték egymást. A Vincellér Ház itt mutatta be legújabb palackozású Zenit borát, a Weninger pince standjánál pedig az ugyancsak frissen piacra került első magyarországi Syrah bornak örülhettek a fogyasztók. Örvendetes módon egy fiatal, ambícózus pince piacra lépésének is tanúi lehettünk. Hauer Erik balfi termelő pincéjéből értékes Chardonnay és Kékfrankos Reserve borokat mutatott be.
     A Borünnepek sorában alighanem az idei volt az egyik legjobb, melyet megerősített egy hat fős Francia kóstolócsoport, melynek két tagja már tavaly is megjelent a Borünnepen, de az idei rendezvény és a borok minden várakozásukat felűlmúlták.

GASZTRONÓMIA

KAPROS JUHTÚRÓS PULYKAMELL

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet pulykamell filé, 20 dkg juhtúró, 1 csomag kapor, só, bors ízlés szerint.

A pulykamellket előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, enyhén kiverjük, majd megtöltjük a túróval. A juhtúrót erős aromája miatt nem fűszerezzük! Ha túl kemény állagú lenne a juhtúró, úgy kevés szódavízzel tudjuk formázni. A megtisztított kaprot összevágjuk és a juhtúróba tesszük. A pulykamellek összehajtásakor vigyázzunk, hogy csak a széleit nyomkodjuk meg! A szokásos módon  zyemlyemorzsával bundázzuk és felhevített olajban kisütjük.
Tálaláskor burgonyapürét adunk hozzá.

Szerkeszti: Rosenmayer András