CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. december 11., szombat 00:00


A Duna vízhozamának felét követelték

Kolozsvári munkatársunk egri tudósítása

Környezetünk érdekében

A Duna vízhozamának felét követelték

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) Környezetvédelmi Kollégiuma, az MDF ifjúsági szervezetének szakmai csoportja a hét végén háromnapos szaktábort rendezett az Eger melletti Felsőtárkányon, a Park Hotelben. Az esemény fő témája: milyen környezetvédelmi kérdésekkel szembesülhetünk a XXI. században.

Az ifjú demokraták a felvidéki Magyar Ifjúsági Közösséggel, a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel, a Vajdasági Ifjúsági Fórummal és a Vajdasági Magyar Diákszövetséggel közösen környezetvédelmi bizottság felállítását javasolják a Magyar Állandó Értekezletnek – ezt a vasárnapi záró sajtótájékoztatón jelentette be Pálfi Zoltán, a szervezet Környezetvédelmi Kollégiumának vezetôje. A tábor résztvevôi követelik, hogy Magyarország kapja meg az Öreg-Duna vízhozamának 50 százalékát.

- A XXI. század legfőbb kihívásának környezetünk rendezését tartjuk. A gyors ipari, technológiai fejlődés, valamint a globalizáció térnyerése háttérbe szorítja környezeti értékeinket, s ez hosszú távon létezésünket is veszélyezteti, ezért szabályozásra van szükség. Ez világméretű jelenség. Támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely a fenti problémákra hívja fel a figyelmet. Ilyen a tengerentúlon kezdeményezett és Nyugat-Európában is átvett november 27-re meghirdetett "Ne vásárolj! Ne fogyassz!" világnap, amelyhez ez úton kívánunk csatlakozni - mondta Pálfi Zoltán.

Megállapították: Magyarország EU-csatlakozásának egyik lassítója lehet, hogy jelenleg az előírt integrációs feltételek közül a környezetvédelem területén a legnagyobb az elmaradásunk. Egybehangzó számítások szerint mintegy 2500 milliárd forintot kellene a csatlakozásig e célra költeni, amely az összes költségvetésünk kétharma. Úgy látjuk, hogy az elengedhetelen fejlődés következtében már a közeljövőben ez a terület lesz a közélet egyik mozgatója és mozgósítója. Erre a politikának és a számunkra irányadó nemzeti- keresztény-konzervatív politizálásnak is erőteljesebben fel kell erre készülni. Ennek érdekében javasoljuk a környezeti oktatás kiterjesztését, beleértve az átképzést, továbbképzést is, új környezeti munkahelyek teremtését. Örvendetes tény az ország gazdasági mutatóinak folyamatos növekedése, de ennek ára van: a környezet átalakítása, pusztítása. Ennek tényleges meghatározására Nyugaton kifejlesztették a Zöld GDP fogalmát, amely a gazdasági tevékenységek miatt károsult környezet helyreállításának költségeit tartalmazza. Természetesen mi sem feledkezhetünk meg a volt szocialista országok, még a mienkénél is jobban elhanyagolt, vagy nem is létező környezetvédelmi állapotáról. A Kárpát-medence természeti egységét figyelembe véve - nem ismer határokat.

Szóba került a Kárpát-medence környezetvédelme is. Természetvédelem - nemzeti parkok címszó alatt Duska József, a Bükki Nemzeti Park igazgatója, a turizmus és a környezetvédelem viszonyáról pedig Juhász István főtanácsos beszélt. A jugoszláviai háború következményeirol Dr. Cékus Géza (Szabadka), míg Pepó Pál miniszter a magyar kormány környezetvédelmi stratégiájáról tartott előadást. Dr. Gaudi Nagy Tamás IM, osztályvezető, valamint Szabados György, a szegedi egyetem doktora a "szellemi környezetvédelem" keretében a Szent Korona eszme mai értelmezéséről is beszélt. A honi környezetvédelemről Illés Zoltán, a parlament szakbizottságának elnöke tartott előadást, a kormány ágazati stratégiájáról pedig Molnár Tibor, Pepó titkárságvezetője beszélt, aki szerint a mai felfogásban az emberi környezet védelmének fogalmához a szellemi környezetvédelem is hozzátartozik, így ezen a téren is egyfajta "tisztításra" van szükség.

Szőcs Andrea Enikő