CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. június 21., péntek 00:00


EuRégió West/Nyugat Pannónia Tanácsülése szimbolikus ideiglenes sopronpusztai határnyitással

EuRégió West/Nyugat Pannónia Tanácsülése szimbolikus sopronpusztai ideiglenes határnyitással

    Sopronban tartotta ülését az EuRégió West/Nyugat-Pannónia Tanácsa.

    Az EuRégió Burgenland Tartomány, illetve a nyugat-magyarországi Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék területén. létrejött érdekközösséget Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke, Markó Péter (Vas megye), Varga László (Zala megye), Ivanics Ferenc (Győr-Moson-Sopron megye) közgyűlési elnökök képviselték.
    A tanácskozáson részt vett dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, valamint a munkacsoportok vezetői és a Regionális Fejlesztési Ügynökségek képviselői.
    A Pannonia Med Hotelben tartott ülésen az EuRégió 40 tagú tanácsa napirendi témái között szerepelt a munkacsoportok tevékenységéről szóló beszámoló, az EuRégió jövőkép felvázolása, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, mint a világörökség része, a statisztikai kiadvány megújított kiadása és egy új marketing kiadványnak a kérdése. Az aktuális kérdések között, az EuroRégió brüsszeli bemutatkozása, valamint a Páneurópai Piknik is szerepelt.

    A résztvevők sajtótájékoztatón számoltak be a tanácsülés munkájáról.

    Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az egy éve alakult EuroRégió West/Nyugat Pannónia Tanács munkacsoportjai az év végéig dolgozzák ki a részletes projekteket és azok finanszírozási terveit. Győr-Moson-Sopron Megye egyik kiemelt projektjeként nevezte meg az UNESCO által a világörökség részeként nyilvántartott Fertő-Hanság Nemzeti Park területén megvalósítandó Fertő tó kultúrtáj projektjét, amelyhez kapcsolódik a közgyűlési elnök Fertő tavi önkormányzatok fórumának megalakítására tett javaslata és annak a világörökséget koordinálni hivatott egyesületté történő továbbfejlesztése.

Varga László, Hans Niessl,  Ivanics Ferenc, Markó Péter a sajtótájékoztatón

    Az EuroRégió jövőképének felvázolásával meghatározták annak a 2002-2015-ös időszakra vonatkozó célkitűzéseit. Az EuroRégió "az új Európa szívét formálhatja meg" - jelentette ki Ivanics Ferenc, aki ennek több fő elemét is említette: egy emberekkel az emberekért felépített régió, amely alkalmas keretet biztosít a széles együttműködésre, ugyanakkor együttes erővel képviseli tagjainak közös érdekeit. Nyitott régiót feltételez a jövőkép, ahol minden gyarapodást szolgáló javaslatnak helye van, illetve kezdeményező típusút:  több, csak az eurorégióra jellemző program indult a térségből. Egyedülálló a régió abban is, hogy "a kettészakadt Európa átka itt tört meg először", jelentette ki az elnök, aki szólt arról is, hogy meghatározásra került egy évről-évre a Páneurópai Piknik helyszínéhez és eseményeihez kötődő akcióterv.

    Elhangzott, hogy július elején az EuRegio Brüsszeli bemutatására is sor kerül – többek között – az EuRegio West/Nyugat Pannonia ismertségének kiterjesztése, a konkrét projektek példáján alapuló, határokon átnyúló, jól működő partneri együttműködés megjelenítése, a pozitív image-megalapozás, a kulturális, gazdasági és természeti értékeinek bemutatása céljával.
    Győr-Moson-Sopron megye kezdeményezésére a tanácsülésen határozat született arról, hogy a Fertő-táj világörökség kezelésére önkormányzati fórumot hoznak létre, amely szeptember 22-re, amikor az UNESCO hivatalosan is átadja a tanúsító oklevelet, már előreláthatólag bejegyzett egyesületként működik majd.

    Hans Niessl tartományfőnök a múltra és a jelenre egyaránt utalt, amikor hangsúlyozta az EuroRégió a megosztottság megszüntetésében és az integrációs folyamat elindításában betöltött szerepét. Fontos probléma a közlekedés, amelyet – szövetségi, illetve minisztériumi szinten is bevont szakértők segítségével – fejleszteni kell. A koncepció szerint növelni kell mind a közúti, mind a vasúti közlekedés áteresztőképességét, és meg kell teremteni az észak-déli összeköttetést, valamint a Fertő tó körüli közlekedést.
    Mindezekre a fejlesztések az Európai Unió fejlesztési törekvéseivel összhangban vannak, ezért Interreg-támogatásra is számíthatnak - jelentette ki a tartományfőnök.

    Markó Péter a Vas megyei Közgyűlés elnöke kiemelte a nyugat-pannon jövőkép kialakításának fontosságát, és ismertette a foglalkoztatási, illetve az idegenforgalmi munkacsoport tevékenységével kapcsolatos tapasztalatokat.
    - Burgenland uniós tapasztalatainak referenciája az együttműködés, amely során hozzáférhetővé válnak mindazok a tapasztalatok, amelyek segítik a magyar fél uniós csatlakozását. - jelentette ki Varga László a Zala megyei közgyűlés elnöke.
    Egyfajta – Szlovénia és Horvátország irányába épített – hídnak is tekinti a megye kapcsolódását az együttműködéshez, ami azt jelenti, hogy annak problémái izgalmasan egészülnek ki az említett térség kapcsolatépítési szándékaival. Ugyanakkor Zala megye nagy felelősséggel igyekszik megfelelni a munkamegosztás során kapott, két bizottság elnöki funkcióinak: a közbiztonság, katasztrófavédelem és -elhárítás és az egészségügyi és szociális bizottságinak. Ezekben a gyakorlati téren való együttműködés, a tapasztalatok átadása, szakmai továbbképzés kapja a fő szerepet. Markó Péter arról is szólt, hogy dolgoznak egy West/Nyugat Pannónia-díj megalapításán, amelyet egy, az európai összetartozás erősítésében érdemeket szerzett személyt illetne meg.

    Ivanics Ferenc Győr-Moson-Sopron megye közgyűlésének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy annak ellenére, hogy az EuroRegio West/Nyugat Pannónia tanácsában a nyolc meghatározott terület közül minden megyének két-két fő terület jut, a javaslatok összegződnek, és a munkában általában ténylegesen a regionális gondolkodásmód tükröződik.
    Vannak olyan helyhez kötött projektek, – mint a világörökség részeként számon tartott Fertő-tó, a Vas megyei Írottkő – amelyek összefűzhetők egy nagy regionális gondolatba. Az Interreg és a Phare CBC támogatásokat az együttműködés révén lehet megszerezni, ami a burgenlandi félnek is fontos. Az osztrák felek a közös munkában érezhetően egyenrangú partnerként tartják számon a magyarokat - jelentette ki Ivanics Ferenc.
    A nap záróakkordjaként a tanácsülés résztvevői ellátogattak az 1989. augusztusi Páneurópai Piknik, a sopronpusztai határáttörés egykori helyszínére, ahol az emlékhelyek megtekintését követően a burgenlandiak – szimbolikusnak tekinthető – ideiglenes határnyitást követően térhettek haza.
    Hans Niessl tartományfőnök búcsúzóul kijelentette:
- Először vagyok ezen a helyen, amely egy világpolitikai eseménynek olyan színhelye, ahol meghatódik az ember. Ez, amit ma végigjártunk, tulajdonképpen egy történelmi tanösvény, amelyet meg kell mutatni a következő generációknak is. Meg kell tanulni az utánunk jövőknek, hogy az itt uralkodott diktatúrának nincs helye a világban. Ahogyan Ivanics Ferenc elnök úr is mondta, ez a hely tényleg az EuRégió szíve lehet. Az ember ezen a helyen érti meg igazán, hogy mit is jelent az, amit minden eurorégiós ülésen elmondunk: hogy a válaszfalakat le kell bontani.
- Ennek a helynek az a jelentősége, hogy a világon ez a hely egyedül nálunk van. 1989-ben a burgenlandiak és a soproniak itt megmutatták, hogy hogyan lehet határok nélkül együttműködni, ezt akkor is, és azóta is nagyon sokan sírva köszönik meg. Elég megnézni a fényképeket és látni lehet rajtuk, hogy mit jelent egy kommunista diktatúrából elindulni a szabadság felé. Mi azt szeretnénk, ha a mi országainkban ezt nem felejtenék el, és azt szeretnénk, ha az Önök országai ezt nem ismernék meg.

    Ennek biztosítéka az egységes Európa, amelyhez minden egyes lépésünkkel közelebb kerülünk - köszönt el a sopronpusztai átkelőnél ez alkalommal megnyitott sorompónál az osztrák vendégektől Ivanics Ferenc közgyűlési elnök.

T.É.