CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. június 24., hétfő 14:37


Az Ikva Rádió hírei


A drogellenes világnapon (június 26 szerda) 16 órától 24 órás kosárlabdatornát rendeznek a soproni Sportcentrumban. A szervezõk 6 fõs csapatok jelentkezését várják, nevezni a helyszínen illetve a 06/30-9393-350-es telefonszámon lehet.

Minden idõk magyar -június 23-ai- melegrekordja dõlt meg tegnap Sopronban. A nap folyamán az árnyékban 38 fok volt a maximum hõmérséklet.

Sopron és Eisenstadt, azaz Kismarton testvérvárosi szerzõdést ír alá két helyszínen. Elsõként szombaton Eisenstadtban látták el a városok polgármesterei aláírásukkal az oklevelet. Június 29-én, szombaton Sopronban is hitelesítik a testvérvárosi oklevelet a városok elsõ emberei. A nyilvános aláírási ceremóniát követõen színes programok várják az érdeklõdõket a város Fõ terén.

Július elsejétõl a valutaváltóhelyek csak valamely bank ügynökeként, idegennyelv tudású alkalmazottakkal és bekamerázott területen mûködhetnek. Ennek következtében a felére csökkenhet a pénzváltó helyek száma hazánkban.

A GYSEV Rt belföldi vonalain pályaépítési munkálatok miatt a következõ napokban vágányzárakra lehet számítani. Emiatt néhány vonatnál az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják tovább. A vonatok elõbb indulnak, vágányzári menetrend van érvényben. Bõvebb felvilágosítás: 517-212.

Vasárnap (június 23.) ismét zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le a soproni határátkelõhelyen a vámosok, Pál Gábor sajtóreferens az Ikva Rádiónak elmondta, hogy 6.000 karton zárjegy nélküli cigaretta került elõ egy kamion rakterébõl. A belföldrõl kilépni szándékozó elkövetõ ellen vámorgazdaság elkövetésének alapos gyanúja miatt indult eljárás.

A köztisztviselõk napja, július 1-e hétfõ, munkaszüneti nap lesz. Ezért a Soproni Polgármesteri Hivatal minden részlegében szünetel majd az ügyfélfogadás.

A vöröskereszt soproni és területi szervezete véradásra várja Fertõszéplak polgárait holnap 16.00 és 19.00 óra között az általános iskolában.

Internetes tanfolyamot indít a városi könyvtár augusztusban. A tanfolyamra minden beiratkozott olvasó jelentkezhet személyesen ma és július 1-én hétfõn. A tanfolyam díja 1.000 Ft. A könyvtár július 6. és augusztus 4. között zárva tart. A fiókkönyvtárak ez idõ alatt is várják az olvasókat.

A vízminták elemzésének eredménye után továbbra sem lehet belemenni a Tómalomfürdõ vizébe - határozott az ÁNTSZ. A népszerû strandot azután helyezték üzemen kívül, hogy több, mint félszáz vendégen kiütések jelentek meg a fürdõzést követõen. Dr. Amberger Erzsébet, soproni tisztifõorvos elmondta, hogy a fertõzés oka a kék alga, amely az utóbbi napokban jelentõsen elszaporodott a Tómalom vizében. Az algásodás leginkább a felsõ 30 centiméteres vízréteget érinti, a fertõzést pedig az okozta, hogy a moszatok között sok olyan is volt, amely méreganyagokat termelt. Emiatt alakultak ki a fürdõzõk nagy részénél kiütések és további bõrelváltozások. A problémára megoldást csak egy jelentõsebb esõ jelenthet, mert az átmosná a vízfelület felsõ rétegeit. Amíg azonban nem lesz csapadék, az ÁNTSZ továbbra sem enged senkit a vízbe, ennek ellenére a vízmû a strandot megnyitja a látogatók elõtt

A Kisalföld Volán Rt megváltoztatta a legtöbb helyi busz menetrendjét. További információt a következõ telefonszámon kaphatnak az érdeklõdõk: 313-130, 311-040.

Korábban nem tapasztalt mértékben szaporodtak el a kullancsok a soproni erdõkben. A soproni Lyme szakrendelést április óta 1.600-an keresték fel, míg tavaly, ennek egyharmada volt a forgalom - mondta dr Horváth Zoltán infektológus fõorvos. Az erdõben sétálóktól továbbra is fokozott figyelmet kérnek a kullancsveszély miatt.