CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. jĂşnius 25., kedd 11:40


Az Ikva Rádió hírei


Az elmúlt év hasonló időszakához képest huszonöt-harminc százalékkal emelkedett a soproni tűzoltók riasztásainak száma. A lánglovagokat legtöbbször füves rétekhez, erdőkhöz, valamint kiskertekhez hívták. Kovács János alezredes, soproni tűzoltóparancsnok elmondta: sajnos az esetek túlnyomó részében emberi hanyagság okozta a tüzeket, és csak a szerencsének köszönhető, hogy komlyabb erdő-, vagy bozóttűz még nem alakult ki az értékes Sopron környéki erdőségekben. A riasztások számának emelkedése természetesen a rendkívül száraz júniusi időjárásnak köszönhető. A Soproni Tűzoltóparancsnokság tűzgyújtási tilalmat egyelőre nem rendelt el, ennek ellenére mindenkit arra kérnek: fokozottan figyeljenek a tűzgyújtás szabályaira, ellenőrizzék, hogy minden esetben teljes mértékben elaludjon a tábortűz. Emellett a dohányosok figyelmét is felhívják arra: ne dobjanak el égő cigarettacsikket sem a vasúti sínek mellet, sem olyan helyeken, ahol a száraz növényzet könnyen lángra kaphat.

A drogellenes világnapon, holnap 16 órától 24 órás kosárlabdatornát rendeznek a soproni Sportcentrumban. A szervezők 6 fős csapatok jelentkezését várják, nevezni a helyszínen illetve a 06/30-9393-350-es telefonszámon lehet.

Felszámolja a ügyfélszolgálati irodát a Höflányi utcában az ÉDÁSZ Rt. Az intézkedésre azért van szükség, mert a korábbi üzemvezetőség 1400 négyzetméteres területén az iroda fenntartása rendkívül költséges. Az ügyfeleket július nyolcadikától az egyik soproni bevásárlóközpontban várják.

Július elsejétől a valutaváltóhelyek csak valamely bank ügynökeként, idegennyelv tudású alkalmazottakkal és bekamerázott területen működhetnek. Ennek következtében a felére csökkenhet a pénzváltó helyek száma hazánkban.

A GYSEV Rt belföldi vonalain pályaépítési munklatok miatt a következő napokban vágányzárakra lehet számítani. Emiatt néhány vonatnál az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják tovább. A vonatok előbb indulnak, vágányzári menetrend van érvényben. Bővebb felvilágosítás: 517-212.

Több, mint 2100 alkotás érkezett arra a rajzpályázatra, amelyet egy Sopronban élő erdélyi származású házaspár szervezett. A verseny érdekessége, hogy a beérkezés után minden rajzot számítógépre vittek, majd az Internet segítségével zsűrizték azokat. A Hetedhét országon túl című rajzpályázat alkotásait így Magyarországon és a határon túl élő szakértok is értékelhették. Tóth Éva szervező szerint a pályázat elérte célját, hiszen a Kárpát-Medence minden részében meg tudták mozgatni a gyerekeket, akik szebbnél szebb rajzokat küldtek el Sopronba. Az alkotásokból rövidesen vándorkiállítást szerveznek, melyet hazai és határon túli magyar településeken is bemutatnak majd.

Két város hatékony együttműködése nem a szerződéseken, hanem az emberi kapcsolatokon múlik - hangzott el a Sopron-Eisenstadt partnervárosi szerződés aláírási ünnepségén. Az ausztriai Kismarton Sopron hetedik testvérvárosa. Peter Nemeth, a burgenlandi tartományi székhely magyar származású első embere szerint a hatékony együttműködés mindkét városnak előnyös, de egyben szükséges is. Mindkét település a két főváros, Budapest és Bécs között fekszik, a közös fellépéssel pedig jelentős gazdasági előnyöket szerezhetnek. A partnerségi szerződést ünnepélyes keretek között Sopronban is megerősítik majd. A dokumentumot június 29-én a Fő téren írják alá.

A köztisztviselők napja, július 1-e hétfő, munkaszüneti nap lesz. Ezért a Soproni polgármesteri Hivatal minden részlegében szünetel majd az ügyfélfogadás.

A vöröskereszt soproni és területi szervezete véradásra várja Fertőszéplak polgárait ma 16.00 és 19.00 óra között az általános iskolában.

Internetes tanfolyamot indít a városi könyvtár augusztusban. A tanfolyamra minden beiratkozott olvasó jelentkezhet július 1-én hétfőn. A tanfolyam díja 1.000 Ft. A könyvtár július 6. és augusztus 4. között zárva tart. A fiókkönyvtárak ez idő alatt is várják az olvasókat.

Korábban nem tapasztalt mértékben szaporodtak el a kullancsok a soproni erdőkben. A soproni Lyme szakrendelést április óta 1.600-an keresték fel, míg tavaly, ennek egyharmada volt a forgalom - mondta dr Horváth Zoltán infektológus főorvos. Az erdőben sétálóktól továbbra is fokozott figyelmet kérnek a kullancsveszély miatt.