CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. jĂşnius 29., szombat 12:08


Szentesítették Eisenstadt és Sopron testvérvárosi

Szentesítették Eisenstadt és Sopron testvérvárosi szerződését


Az aláírási ceremónia második állomása Sopron Fő tere volt
 

    Haydn zenéjére érkezhetett az ember szombat délelőtt a soproni Fő térre. Az időjárás az ünnepnek kedvezett, napsütéses nyári napon látogatottak el az osztrák határváros közgyűlésének képviselői, civil szervezeteinek vezetői Sopronba, azzal a szándékkal, hogy a testvérvárosi szerződést a két polgármester immáron Magyarországon is aláírja. A soproni önkormányzat több képviselője, civil szervezetek vezetői és érdeklődő soproniak is jelen voltak a tíz órakor kezdődő rendezvényen.
    Az ünnepség kezdetén Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei közgyűlés elnöke mondta el ünnepi gondolatait, melyek követően a budapesti Osztrák Nagykövetség tanácsosa, Martin Pammer köszöntötte a két várost.


 „A soproni Fő téren gyűltek össze az ünnepség résztvevői”

    Eisenstadt polgármestere, Ing. Peter Nemeth, valamint Sopron polgármestere Dr. Gimesi Szabolcs egyaránt utaltak a két város közös történelmi hagyományaira, a nemzeti határok eltörlésére az uniós csatlakozás során, valamint a civil szervezetek és családok baráti kapcsolatainak fontosságára. Mindketten megköszönték az elmúlt évtizedekben tanúsított barátságot, kapcsolatépítést azoknak, akik ebben nagy szerepet vállaltak. Többek között ing. Alois Schwarz korábbi eisenstadti polgármesternek, valamint a Corvinus Kör vezetőinek.
    Az ünnepségen Eisenstadt Polgármestere ajándékkal is megköszönte Sopron eddigi együttműködését.
 



 „Eisenstadt ajándékkal is kedveskedett a soproniaknak”

    Ezután került sor a testvérvárosi szerződés aláírására, amely hivatalosan is a két város együttműködését bizonyítja.
    A szerződési okmányban foglaltak szerint „A testvérvárosi kapcsolat a két város polgárainak jólétét hivatott szolgálni, példát mutatva a népek békés egymás mellett élésére, és összetartozására egy egységes Európában. A tervezett együttműködés öt kiemelt területének részletes programjait a két város szakemberei által alkotott munkacsoportok fogják kidolgozni, az alábbi feladatok megvalósítására: gazdaság, képzés, kultúra, sport, turizmus.
    Dr. Gimesi Szabolcs polgármester záró gondolataiban kifejtette, a szerződés aláírásával nem zárult le az együttműködés, a jövőben még intenzívebben, eredményesebben kívánja a két város vezetése előmozdítani a polgárok barátságát, együttműködését.



Németh Zsanett <zsanett@sopron.hu>