CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2002. jĂşlius 02., kedd 10:28


A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Sopronban is vizsgálatot tartott júniusban

Idegenforgalmi ellenőrzés soproni tapasztalatai

Az országos vizsgálati program keretén belül az idegenforgalmi főszezon ellenőrzésében Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém, Zala megye Fogyasztóvédelmi Felügyelőségeinek, valamint Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának munkatársai vettek részt, összesen 34 fővel.
A vizsgálat kiterjedt Sopron, Balf, Fertőrákos településekre, valamint a Fertő tó partján üzemelő vendéglátó egységeire.
A vizsgálat célja volt annak megállapítása, hogy az idegenforgalmilag frekventált területeken mennyire tartják be a fogyasztóvédelmi előírásokat, így különösen a tájékoztatás (ár, termékkel kapcsolatos tudnivalók), számla-, nyugtaadás, élelmiszerbiztonság vonatkozásában.

Ellenőrzött egységek megoszlása:

vendéglátóhely: 40
élelmiszer: 12
panzió: 8
taxi: 4
egyéb: 1

ÖSSZESEN: 65

Az ellenőrzött üzletek több mint 60%-ában találtunk valamilyen hiányosságot. Az ellenőrzéseket, ahol lehetett, próbavásárlással kezdtük, összesen 50 próbavásárlást végeztünk. A próbavásárlások során felmerült kifogások a következők:
- számla-, nyugtaadási kötelezettség elmulasztása,
- árfeltüntetés hiánya,
- helytelen elszámolás,
- helytelen mérés,
- fogyasztói megkárosítás.

 

Legtöbb probléma a vendéglátóegységeknél fordult elő. Nagyon sok helyen találkoztunk jelöletlen, feldolgozásra előkészített húsok lefagyasztásával, mint pl.: pulykamell, darabolt hal, sertéskaraj, csirkemell, marhahús stb. A lefagyasztást csak úgy lehet elvégezni, ha a csomagoláson feltüntetik a termék megnevezését, mennyiséget, a lefagyasztás időpontját. Mivel semmiféle jelöléssel nem voltak ellátva, 12 fajta húst a vendéglátó egységek saját hatáskörben megsemmisítettek. Az áru értéke több 10 eFt volt.

Ugyancsak gyakori a félkész, készételek lefagyasztása, ami tilos. Ilyen termékek pl. halászlé, hamburger pogácsa, panírozott gomba, sertésmáj stb. Ezen termékek is megsemmisítésre kerültek.
Néhány esetben kénytelenek voltunk fagylalt megsemmisítését is elrendelni, mivel nem rendelkeztek a szükséges jelöléssel, illetve a fagylaltbontás nyilvántartásával. Az élelmiszerüzletekben általában árfeltüntetési hiányosságok voltak, és lejárt minőség-megőrzési idejű termékeket tartottak kínálatban.
Összességében több mint 100 eFt értékű élelmiszert kellett megsemmisíteni az előzőekben említett hiányosságok miatt.

A kezdeményezett szankcionálások száma magas, összesen 49, amely megoszlása a következő:
- fogyasztóvédelmi bírság: 9
- szabálysértés: 25
- minőségvédelmi bírság: 11
- helyszíni bírság: 4
ÖSSZESEN: 49

 

Összegszerűséget még nem lehet konkrétan tudni, de valószínű, hogy a két nap megállapításai eredményeként meghaladja az egymillió forintot.
Néhány üzlet a vizsgált településeken nem volt nyitva, így a betervezett ellenőrzés lefolytatására nem volt mód, de természetesen a későbbiek során ezen üzletek ellenőrzésére is sor kerül.
Az ellenőrzés a tavalyi évhez képest hatékonyabb volt, a kifogásolt egységek száma nőtt.

Sopron Megyei Jogú Város segítőkészségével nagyban hozzájárult az idei első több megyés idegenforgalmi vizsgálat sikeréhez.

 

(Kivonat a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének tájékoztató anyagából)

 



Németh Zsanett <zsanett@sopron.hu>