CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. március 27., szombat 00:00


HírTükör Romániából

Nagybányai tudósítónktól

HírTükör

– TŐKÉS LÁSZLÓ, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke is csak a sajtóból értesült arról, hogy Csurka István, a MIÉP vezetője őt szeretné a magyar államfői posztra jelölni. – Megtisztelő, hogy rám gondolt, de én egy másik ország polgára vagyok – mondta a püspök, cáfolva, hogy erről a kérdésről bárkivel is előzetesen egyeztetett volna.

– MEGSZŰNT az eljárás a nemzetbiztonság aláásásával vádolt RMDSZ- es képviselők ellen. Mint ismert, Funar, kolozsvári polgármester feljelentése alapján az Alsócsernátoni Fórum főbb szervezői, résztvevői ellen a brassói ügyészség indított pert. Ennek vezetője kijelentette: az ügyet lezárták, további eljárást senki ellen nem kezdeményeznek. Az érintetteket rövidesen írásban értesítik e döntésről.

– ÚJRASZAVAZZÁK a helyi közigazgatási törvénynek az anyanyelv- használatra vonatkozó szakaszát. A szenátus kedden fogadta el a törvény azon szakaszának törlését, amely arról rendelkezik, hogy a helyi tanácsok döntéseit a nemzeti kisebbségek nyelvén is tegyék közzé ott, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot. Az RMDSZ-frakció a szavazás megismétlését követelte, s csatlakozott hozzájuk a liberális frakció is, azzal érvelve, hogy a szenátorok listája hiányos volt, egyes kormánypárti szenátorok pedig "nem figyeltek oda" a szavazáskor. A szenátus alelnöke az ellenzék tiltakozása közepette bejelentette: a szavazást az említett szakaszról jövő héten megismétlik.

– A MAGYAR LISZT helyett várhatóan ezután a magyar csirkehúsra és egyéb élelmiszeripari termékekre vetnek ki büntetővámot – jelentette ki Adriana Săftoiu kormányszóvivő. A Magyarországról importált liszt vámjának növelése a múlt hét végén került le a kormány napirendjéről, miután nyilvánvalóvá vált: a magyar importliszt a román fogyasztásnak mindössze 3 százalékát teszi ki, így jelentősége elhanyagolható.

– A MAGYAR HATÓSÁGOK döntése értelmében vámot kell fizetniük azoknak az autósoknak, akik 24 óra leforgása alatt egynél több alkalommal lépik át az országhatárt Románia, Jugoszlávia és Ukrajna irányából, ha a gépjármű tartályában lévő üzemanyag mennyisége meghaladja a 10 litert. Mind a három említett országban a magyarországinál alacsonyabb a benzin és a dízelolaj ára. Becslések szerint éves szinten 26 millió dollárnyi kárt okozva, naponta 130 ezer liter üzemanyagot csempésznek át gépkocsikban Magyarországra.

(Bányavidéki Új Szó - Románia)