CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. július 21., vasárnap 21:44


Forum Scarbantiae - római kori város Sopron belvárosában

Forum Scarbantiae - a római kori város maradványai Sopron belvárosában

    A közelmúltban adtuk hírt arról, hogy újra látogatható a Sopron Új u. 1. szám alatti épület alagsorában található Forum Scarbantiae régészeti kiállítás, amely  naponta 8-17 óráig, pénteken 8-13 óráig tekinthető meg. Szombat-vasárnap 10-17 óra között várja a kiállítás látogatóit, akiknek kedvcsinálóként ezúttal Dr. Gömöri János Scarbantia Társaság elnöke bevezető szavaival ajánljuk a Scarbantia Régészeti Park megtekintését és kedvcsinálónak a  Scarbantia Régészeti Park honlapját, amely a római kori Scarbantia fóruma, mellett a bemutatja a romkertet, a XI. századi sánc rekonstrukcióját.

    A Fő tér 6. szám alatti Soproni Múzeum Régészeti Gyűjteményében (nyitvatartás: áprilistól  szeptemberig 10-18 óra között, októbertól és áprilisig pedig l0-l4 óra között ) a látogató áttekintést kaphat a római kori településről.
    Csoportoknak a Fórumon és a római kori város maradványainak megtekintésére a Scarbantia Régészeti Park Alapítvány Scarbantia- szakvezetést biztosít, előzetes telefonos egyeztetés alapján:  0620 364-2263; e-mail: gomori@ggki.hu

***

Scarbantia Központja A fórum és környéke

    Scarbantiát, mint oppidumot Kr. u. 15.-ben említi először ifjabb Plinius.  A város 80 körül municipiumi rangot kapott. Ekkor kezdték kiépíteni a fórumát, amely csak Trajanus (87-117) és Antoninus Pius (136-161) császárok uralkodása közötti időben épült ki teljesen. A II. századi római kori fórum egyedülálló Pannóniában. Részletét szabadtéren a városháza mögötti régészeti parkban láthatjuk. Itáliai mintára épült fórumunk Déli része a római városházával, a curia-val  az Új. u. 1. száma alatt (AXA biztosító) tekinthető meg.


Lakószoba padlófűtéssel, bronzműves műhelyének  maradványai

    A fórum egyik főépülete a capitolium a mai városháza DNy-i sarka alatt volt. Ennek monumentális szobrai a Fabricius ház kőtárában (Fő tér 6. Régészeti Gyűjtemény) láthatók. A városháza sarkától kiindulva egy, a burkolatban jelzett vonal jelöli a forum Ny-i szegélyét, a basilica, a törvénykezés házának lépcsősorát, amely a tér alatt négy és fél méter mélyen található.
    A Fő téren a Gambrinus és a Patika ház közötti sikátorban látható a Borostyánkő út egy szakasza. A Ferences (Bencés, Kecske-) templom előtt a burkolatban egy későrómai horreum, magtár alaprajzát jelölték a műemléki rekonstrukciók során.


Előtérben a Borostyán-kő út

    A fórum környékéről összefoglaló áttekintést Fórum Múzeumban és a Soproni Múzeum Régészeti Gyűjteményében kaphat a látogató.

Gömöri János

Fotó: cyberpress
Grafika: Mestervonal Kft.
 


Kapcsolódó oldalak:

Scarbantia Régészeti Park