CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. jĂşlius 24., szerda 00:18


Közműcsatorna-szerelés-Közműalap: önkormányzati pályázat-Frigyes-napi mulatság-Csökkenhet a szőlő felvásárlási ára

Hírek, események

Közműcsatorna-szerelés folyik a konferencia-központ építésénél július 26-28 között. A munkálatok alatt a Templom utca zárva lesz, ideiglenesen a Városház utcát nyitják meg a forgalom előtt.

Közműalap: önkormányzati pályázat. Szennyvízcsatorna építésre szeptember 30-ig, egyéb közműberuházásra novenber 30-ig igényelhetnek támogatást soproni lakóközösségek. A Soproni Önkormányzat idei közút- és közműfejlesztésekről szóló pályázata szennyvíz-, és csapadékvíz-csatorna, valamint járdaépítésre, a város költségvetéséből elkülönített alapokból biztosít támogatást az azt igénylőknek.

Frigyes-napi mulatság Fertőrákoson A Fertőrákosi Vendégvárók Egyesület jóvoltából idén is megrendezték a Frigyes-napi mulatságot.
Tavaly a Fertőrákosi Vendégvárók Egyesülete egy fa szobrot faragtatott. Az alkotás Friedrich v. Chreuzpeck, Frigyes lovagot, a település szülöttjét személyesíti meg, aki Fertőrákosi Frigyes néven, a 13.-14. században Nagy Lajos király udvarában híres bajvívóként szolgált. – tájékoztatta a résztvevőket Szentesi Ervin, az egyesület elnöke
-Terveink szerint a szoboravatás emlékére minden évben kulturális rendezvényt szervezünk Fertőrákos szívében. Idén a Fertő-parti Kulturális Egyesület tagjai bevonásával sikerült megvalósítani elképzeléseinket. Gondolkodunk rajta, hogy a jövőben a focipálya mellett pihenőparkot alakítunk ki, ahová a rendezvényeket ki lehet vinni a forgalmas főútról”- vélekedett Palkovics János polgármester – Reményeink szerint, ha több programot biztosítunk az itt élőknek és az ide utazóknak, akkor jelentősen bővül Fertőrákos idegenforgalma.
A rendezvényre látogatók a rákosi borok és a csapolt sörök mellett megtekinthették az Alpok Képzőművészeti Egyesület kiállítását és a környező települések kórusai, táncosai és zenekarai előadását.
Betuker Botond

Csökkenhet a szőlő felvásárlási ára Bár még nincsenek biztos árak, valószínűsíthető, hogy csökken a szőlő kilónkénti ára. A Kisalföld értelüsései szerint az Egervin huszonkét–harminckét forintos felvásárlási árat ajánlott a termelőknek a szőlő kilójáért. Sopronban a két legnagyobb felvásárló még nem tudott biztos összeget mondani.
Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke szerint az eladatlan, becslések szerint legalább 20 ezer hektoliternyi soproni borkészlet lefelé nyomja az árakat, amelyek már eddig is súrolták a kritikus határt.
- Egy hektár szőlő megművelése 500 ezer forintba kerül, míg például ugyanennyi területű búzáé 360–380 ezerbe. Ahhoz, hogy a termelő legalább veszteséges ne legyen, 45–50 forintos kilónkénti árat kell elérnie. A probléma csak állami beavatkozással – lepárlással, sűrítmény készítésével, exporttámogatással – oldható meg. Mert uniós csatlakozásunk előtt az nem lehet megoldás, hogy feladják a termelők és esetleg kivágják a szőlőket - nyilatkozta a Kisalföldnek az elnök.