CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. július 26., péntek 14:23


A Nyugati Kapu heti hírei

Tárlat a Terror Házában
Az 1989. augusztusi Páneurópai Pikniket, a határáttörést és az azt követő eseményeket idézi fel a Terror Háza múzeumban múlt szerdán megnyílt első időszaki kiállítás. A budapesti tárlatot Szájer József, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg.

Kapuvári gulyásfőző verseny
A IV. Kapuvári Napok egyik látványos eseménye lesz holnap a gulyásfőző verseny. A versenyzőket és az érdeklődőket a szervezők a sportpályára várják.

Bormúzeum
Nyugat-Dunántúl első bormúzeuma a kőszegi öregtorony pincéjében nyílt meg. A gyűjteményben ezerötszáz palack ital található, a helyi borászok emlékborai mellett hazai és külföldi borvidékek különlegességei is.

Záborszky alkotásai
Záborszky Gábor képzőművész gyűjteményes kiállítása szeptember közepéig látható a győri Városi Képtárban (Esterházy-palota). Az érdeklődők a tárlatot hétfő kivételével 10-18 óráig láthatják.

Évforduló
Száz éve, augusztus 2-án halt meg Csornán Laky Demeter pedagógus, író, műfordító. A szabadságharc bukása után nyolc évi börtönre ítélték, de 1854-ben kegyelmet kap. A premontrei rend csornai házában élt, volt a rend kormányzó-perjele is. Az első magyar nyelvű poétika szerzőjeként ismert.

Szeptemberi avatás
Elkészült Oroszországban a második világháborúban elhunyt magyar katonák legnagyobb sírkertje. A rudkinoi temetőt szeptemberben avatják fel.

Veszély az utakon
Augusztus közepéig tart az őzek násza. Az országos vadászati védegylet a gépjárművezetőket ott is figyelmesebb vezetésre inti, ahol vadveszélyt jelző tábla nem figyelmeztet az óvatosságra.

Változás
Leváltották a nyugat-dunántúli regionális idegenforgalmi bizottság éléről Majthényi Lászlót. A bizottság új vezetője Patyi Elemér lett.

Állatvédelem
Mosonmagyaróváron befejeződött az állatok szeretetére nevelő, a védett fajok megfigyelését szolgáló nemzetközi ifjúsági tábor. Részvevői ellátogattak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, Lébénybe és Nagycenkre is.

Zárva a Templom utca
Július 26. és 28. között közműcsatorna-szerelési munkák miatt a soproni Templom utca zárva lesz. Ideiglenesen a Városház utcát nyitják meg a közlekedők előtt.

Az aratás vége
Befejezéshez közeledik az aratás a megyében. A szakemberek szerint a gabona mennyisége kevesebb lesz á korábbi évekhez képest, a minőség viszont jó.