CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. augusztus 01., csütörtök 16:35


Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábor Fertõdön - Segített a Szent Vitus Alapítvány - Megjelent a VÁRhely - Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Mûvésztábor-Véleménykérés Sopron gazdaságpolitikájáról

Hírek, események

Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábor Július 26.- augusztus 12. között Magyarországon elõször Gyõr-Moson-Sopron megye, azon belül is Fertõd ad helyet a Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábornak, mely az 1987. óta rendszeresen megrendezett táborok között a 15.
A Porpáczy Aladár Középiskola Kollégiumábn 10 nemzet 17-23 év közötti fiatalja, összesen kilenvcenhárman tevékenykednek zenei, tánc- és színházi mûhelymunkában. Az együttlét ezáltal is hozzájárul a különbözõ kultúrák, nyelvek és vallások közti különbségek leküzdéséhez, azok áthidalásához és a közös vonások felfedezéséhez. Ehhez nyújt szép hátteret Fertõd és környéke, mely történelmi emlékeivel, természeti kincseivel méltó helyszínt biztosít a közös munkának.

Segített a Szent Vitus Alapítvány A Soproni Egészségügyi Gyermekotthon udvari teraszának térburkolata valósulhatott meg, valamint több ajándékot is kapott az intézmény a Szent Vitus Halmozottan Sérültekért Alapítványtól. A soproni átadási ünnepségen a  jelen volt Firtl Mátyás a megyei közgyûlés alelnöke, aki Reinitz Antalné megbízott intézményvezetõhöz hasonlóan köszönetet mondott az adományért. Koncz Józsefné a Szent Vitus Alapítvány elnöke elmondta, megalakulása óta 36,5 millió forint értékben több mint húsz szociális és egészségügyi intézményt támogatott a szervezet.

Megjelent a VÁRhely mûvészeti, irodalmi folyóirat 2002. évi 1-2 összevont száma. A 192 oldalas kiadványban a közelmúltban elhunyt Varga Domokosra  Sarkady Sándor emlékezik. Varga Domokos írása mellett Kerék Imre versei, versfordításai, szülõföldjét idézõ vallomása, Dér Endre, Ross Károly elbeszélése, Lénárd Sándor, Csulak Ervin emlékiratai olvashatók. A Tükör és Ablak -ban ezúttal a közelmúltban bemutatott Laudatio Scarbantiae – Soproni József partítúrája és Sarkady Sándor verse – szintén helyet kapott. Közelkép, Évnegyed, Premier, Emléklapok, Olvasónapló - a VÁRhely jól ismert fejezeteiben további tartalmas, irodalmi élményt jelentõ, vagy soproni kultúrális, közéleti eseményekhez kapcsolódó olvasmányt talál az olvasó. A szám képei ezúttal Mészáros György fetõmûvész alkotásai, az olaszországi Avasinis falu temploma mennyezetképének vázlataiból, tanulmányképeibõl, kartonrészleteibõl, amelyek mintegy illusztrációként is szolgálnak "Dzsorzsóval, a falu festõjével" készített beszélgetéshez.

Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Mûvésztábor A fennállása tizedik évfordulóját ünnepelte a Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Mûvésztábor. Nagy érdeklõdés kísérte vasárnap a Fertõ tó vidékének néhai híres festõmûvészérõl elnevezett képzõmûvészeti tábor idei alkotásaiból rendezett tárlat megnyitóját Sarródon. A kultúrmûsorral egybekötött alkalmon a mûvész özvegye, Katica néni mondott köszöntõt. Ferenczi Józsefné – aki a kezdetek óta végtelen lelkesedéssel és alázattal szolgálta a képzõmûvészet ügyét – az elmúlt évtized eredményeirõl szólva hangsúlyozta: az idõk során a résztvevõk közül többeknek sikerült kibontakoztatniuk tehetségüket, szép sikereket érve el külföldön és idehaza egyaránt. Ezt követõen a nyilvánosság elõtt – korára való hivatkozással – a mûvészeti kurzus jövõbeni vezetését leányára, Rujavecné Ferenczi Katalinra hagyományozta, aki a legutóbbi években fontos szerepet játszott a tábor létrejöttében (Kisalföld)

Véleménykérés Sopron gazdaságpolitikájáról Az elmúlt négy év helyi történéseivel kapcsolatosan kérdezi meg a vállalkozók és az adófizetõ választók véleményét a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara, a Sopron és Vidéke Ipartestülete és a Soproni Borvidéki Hegyközségi Tanács. 1998-ban "Igények és elvárások az 1998. évi önkormányzati választásokon Sopronban megválasztásra kerülõ új képviselõtestület gazdaságpolitikájával" címmel, 12 pontos állasfoglalásban megfogalmazott igények teljesítésével, megvalósításaival kapcsolatban várják a soproniak véleményét és értékelését. A kérdõívet kamarai rovatunkban mi is hamarosan közzétesszük.